Divendres passat 24 de setembre va tenir lloc la Nit Europea dels Investigadors. Des de la Representació del CSIC a Illes Balears vam organitzar un conjunt d’activitats presencials de divulgació científica per a tots els públics al centre històric de Palma.

Concretament, les nostres activitats es van realitzar en les zones exteriors i la sala de conferències de l’emblemàtic edifici Ca n’Oleo amb l’objectiu de reprendre les activitats presencials a poc a poc i en un entorn segur. Malgrat el límit d’aforament, l’esdeveniment va tenir un excel·lent acolliment. Van venir moltes famílies amb nens que a més van aprofitar per a quedar-se a la segona part, en la qual van poder parlar directament amb alguns científics i científiques dels centres amb participació del CSIC a Illes Balears.

En primer lloc, vam posar en marxa una sèrie de jocs interactius destinats a públic general i infantil. Les persones participants van poder jugar al nostre “Qui és Qui”, un joc sobre algunes de les espècies residents de les Illes Balears. En ell, van haver d’endevinar l’espècie de l’oponent amb l’ajuda de la infografia que vam deixar en les seves taules. Per a l’adaptació d’aquest joc, vam comptar amb les meravelloses il·lustracions de Xavier Canyelles, a més del seu assessorament per als textos d’aquesta infografia.

Personas jugando al Quién es Quién Especies Baleares

Infografía Especies Islas Baleares

Vista general sala de juegos

Mentre que algunes persones jugaven en aquest espai, al pati exterior vam desenvolupar una activitat de manualitat anomenada “Recicla ciència”. Moltes nenes i nens es van asseure amb els seus familiars i van fer un collage amb materials reciclats inspirant-se en diversos instruments i màquines que s’utilitzen habitualment als centres de la Representació (IFISC, SOCIB i el IMEDEA).

Gran part del públic infantil es va marxar encantat amb dibuixos, recortables i contes que ens va proporcionar el ICTS SOCIB.

Collage de una placa Petri

Collage de una tarjeta madre

fihca de la tarjeta madre

collage de un glider

Finalment, en l’últim tram de la nit celebrem les “Cites Ràpides amb Científiques i Científics”. Les persones que van participar en aquesta segona part van anar girant de taula en taula i en cadascuna d’elles van poder xerrar durant sis minuts amb les sis investigadores que van venir del IMEDEA, SOCIB i el IFISC. Després d’una primera ronda, molts es van quedar amb ganes de continuar indagant sobre el treball d’aquests científics i científiques, així que van repetir algunes vegades més en cada taula.

A pesar que a Palma sofrim una nit una miqueta calorosa, això no ens va impedir gaudir de la ciència que es desenvolupa a les nostres illes. Després d’un temps sense celebrar aquests esdeveniments, des de la Representació ens vam quedar amb un gran sabor de boca per poder haver compartit aquestes activitats amb tots i totes les assistents.

 

¡Compartir!