Aquest dijous 24 de setembre, la representant institucional del CSIC a les Illes Balears, Anna Traveset, ha participat en la jornada de treball “Prioritats de l’adaptació al canvi climàtic a l’arxipèlag balear”. Aquesta iniciativa, organitzada per la Fundación Conama amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de Govern de les Illes Balears, s’ha celebrat a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears.

Es tracta d’una jornada de treball emmarcada en el projecte “Connexió Insular per facilitar l’adaptació al canvi climàtic” desenvolupat des de la Fundación Conama en el marc del Plan de Impulso al Medio Ambiente PIMA Adapta del Ministerio de Transición Ecológica y del Reto Demográfico a través de l’Oficina Española de Cambio Climático i la Fundación Biodiversidad. El projecte pretén fer valdre les accions d’adaptació al canvi climàtic realitzades en arxipèlags espanyols i augmentar les sinergies de col·laboració entre els experts tant a nivell insular com estatal.

Segons la Fundación Conama, per les seves característiques geogràfiques i naturals, els arxipèlags i les illes són àmbits especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic com la pujada del nivell del mar, la variació en les precipitacions o l’augment de les temperatures. “Això fa que sigui essencial emfatitzar i donar a conèixer la importància d’aquests territoris que, com les Balears i les Canàries a Espanya, estan desenvolupant importants accions per adaptar-se al canvi climàtic que poden ser replicades en altres llocs de la nostra geografia”, destaquen.

Per això, durant la jornada s’ha presentat el projecte a representants de l’administració pública autonòmica, consells insulars i ajuntaments, sectors empresarials, ONG, universitats i centres de recerca, incloent-hi la representant institucional del CSIC a les Illes Balears, Anna Traveset. Mitjançant unes senzilles dinàmiques, els actors claus de la comunitat han analitzat i debatut sobre les prioritats a establir en aquesta temàtica, des d’un enfocament multidisciplinari i multiagent. La sessió ha permès crear un espai de reflexió i intercanvi de coneixements i experiències, per buscar sinergies i connexions entre els diferents agents del territori davant el repte de l’adaptació al canvi climàtic, que permetin augmentar la cooperació i facilitar la implementació de mesures d’adaptació transversals. Entre les propostes d’adaptació, els participants han destacat la necessitat de reforçar i augmentar el transport públic, crear superilles, minimitzar els dics i apostar per més solucions basades en la natura.

A més, després d’aquesta jornada de treball s’ha celebrat el taller “Clean Energy for EU Islands” (“Energia Neta per a les illes de la UE”), organitzat per la secretaria del projecte i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors productius del Govern de les Illes Balears, amb l’objectiu de definir el full de ruta per a la transició energètica de l’illa de Mallorca.

Ara, la Fundación Conama treballa en una plataforma de treball per un comitè d’experts en adaptació al canvi climàtic i representants dels sectors implicats. “Volem que sigui un espai d’intercanvi d’informació i de col·laboració per a tots els agents implicats, i mitjançant el qual coordinarem futures vies de participació associades al projecte Connexió Insular”, conclouen.

¡Compartir!