Fins el 10 de març estudiants de Primària i Secundària podran participar a La mar de ciència: concurs per a joves artistes interessats en la ciència i el mar.Per tenir un planeta sa, necessitem uns oceans sans i per poder conservar la ciència és essencial. Amb l’objectiu de transmetre aquest missatge a les noves generacions, arrenca la segona edició de La mar de ciència: concurs per a joves artistes interessats en la ciència i al mar. Es tracta d’una iniciativa conjunta, d’una banda, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a través de la Unitat de Cultura Científica i Innovació a les Illes Balears (UCC + i), i, de l’altra, del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i de l’Obra Social “la Caixa” a través del programa de divulgació Medclic: el Mediterrani a un clic.

Com a novetat, aquest any els estudiants podran participar amb els seus companys de curs a través de la modalitat de vídeo de classe, amb el suport del seu professor. A més, podran emprar el castellà, el català, l’euskera, el gallec o l’anglès per transmetre les seves reflexions i coneixements sobre ciències marines.

Compromesos amb la investigació i la conservació dels mars

El CSIC, el SOCIB i la Fundació Bancària “la Caixa” són institucions que impulsen la investigació en ciències marines per promoure una gestió sostenible dels oceans. Ciència com la desenvolupada pel CSIC a través dels seus centres, IMEDEA, IIM, ICD, CEAB, ICMAN, IATS, ICTJA; o pel SOCIB, un sistema d’observació costaner que representa la nova oceanografia en emprar les noves tecnologies per monitoritzar la Mediterrània i oferir contínuament a la comunitat científica dades rellevants per a l’estudi del paper dels oceans en el canvi climàtic, per exemple.

D’altra banda, aquestes entitats fomenten activitats com aquest concurs amb el qual busquen impulsar la creativitat dels joves, conscienciar sobre la necessitat de conservar el medi marí i fomentar vocacions científiques, concretament la professió d’oceanògraf.

A través de les diferents modalitats artístiques del certamen (vídeo, dibuix i relat), els estudiants podran expressar-se sobre aquest o altres dels temes suggerits relacionats amb la ciència i el mar: Com creus que la ciència pot ajudar a conservar els nostres mars? Què saps de la Mediterrània? Jo de gran vull ser oceanògraf ..

160 finalistes i 10 guanyadors

Els concursants podran presentar un treball per modalitat i, un cop lliurat a La mar de ciència, rebran un certificat de participació per descarregar a través del web.

El 17 març 2017 un jurat compost per investigadors del CSIC i de l’SOCIB i tècnics de divulgació de les institucions organitzadores seleccionarà 160 treballs finalistes. El jurat valorarà l’originalitat, l’adequació a la temàtica del concurs i la capacitat d’expressió artística.

Del 18 al 30 de març es realitzarà la votació popular on line per triar, entre els finalistes exposats a la web, un treball individual i un de grupal. Resultaran guanyadors aquells que rebin més nombre de “M’agrada” dels usuaris de Facebook.

El 31 de març es donaran a conèixer els 10 guanyadors del certamen, tant els seleccionats per votació popular (2) com els elegits pel jurat (8: un per categoria i modalitat).

Quant als premis, els guanyadors es convertiran en oceanògrafs per un dia. Viatjaran amb un acompanyant major d’edat a les Illes Balears per a conèixer la recerca que realitzen els centres del CSIC a Mallorca, participar en una campanya oceanogràfica del SOCIB i visitar el Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. Per la seva banda, les classes que presentin els millors vídeos seran premiades amb una pissarra digital. (Vídeo, dibuix i relat), els estudiants podran expressar-se sobre aquest o altres dels temes suggerits relacionats amb la ciència i el mar: Com creus que la ciència pot ajudar a conservar els nostres mars? Què saps de la Mediterrània? Jo de gran vull ser oceanògraf …

Els organitzadors d’aquest certamen desitgem que el professorat doni suport aquest projecte com una iniciativa més de la seva activitat docent. Per això, el jurat guardonarà amb una menció especial la implicació del professor que presenti el conjunt de treballs millor valorats pel jurat. El professor guardonat i un acompanyant podran també gaudir del cap de setmana científic a les Illes Balears.

Durant la passada edició es van presentar 553 treballs d’estudiants de totes les províncies, van participar 231 centres educatius. La qualitat dels vídeos, dibuixos i relats pot apreciar-se en el catàleg editat amb motiu de la primera edició del concurs.

El valor afegit d’aquesta iniciativa l’aporta la col·laboració d’altres entitats compromeses amb la gestió, l’educació i la divulgació de la ciència: la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia (FECYT); el Govern de les Illes Balears a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme; el Consell General de Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències (CDL); i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB).

¡Compartir!