Avui celebrem el Dia del Llibre. La casualitat va fer que el 23 d’abril de 1616 morissin dos referents de la literatura universal, Miguel de Cervantes i William Shakespeare. A causa d’aquesta enorme coincidència, la UNESCO va declarar eln1995 aquesta data, com a “Dia Internacional del Llibre i dels Drets  d’Autor”. La celebració del dia del llibre per milions de persones en més de cent països ens convida a reflexionar sobre la importància del llibre com a vehicle de coneixements, valors i entreteniment.

A Espanya, és particularment a Catalunya, on hi ha una major tradició del Dia del Llibre, però en aquest cas el 23 d’abril commemora la mort de Sant Jordi, un militar romà d’origen grec convertit al cristianisme i mort com a màrtir per no voler abjurar de la seva fe. Des de l’any 1456 Sant Jordi és el patró oficial de Catalunya, un patronatge compartit amb molts altres llocs del món com ara Alemanya, Bulgària, Anglaterra, Rússia o Aragó. La llegenda de Sant Jordi neix de la història escrita per Jacopo da Varazze al segle XIII, recollit en la “Llegenda Daurada”, un autèntic bestseller medieval, i es va estendre ràpidament per tot Europa fins arribar a la Corona d’Aragó, així Sant Jordi va ser conegut arreu del món per salvar la donzella Cleodolinda de les urpes d’un drac, donant-li mort amb una llança al cor, de la seva sang brollaria un frondós roser.

                                                                       Retaule de Sant Jordi (c. 1470) Pere Niçard. Museu Diocesà de Mallorca

Des de la Delegació del CSIC a les Illes Balears i el servei de Divulgació del SOCIB, ens volem sumar a aquesta celebració compartint dos llibres digitals que contenen més de 300 relats presentats a La mar de ciència. Els autors d’aquestes històries són nens i joves d’entre 6 i 17 anys de totes les comunitats autònomes que mostren la seva preocupació per l’estat de salut dels nostres mars, i ho fan des de la ficció, la reflexió o el pensament poètic.

Celebrem avui el dia del llibre amb aquest homenatge als nostres mars. Des d’aquests enllaços podeu accedir als llibres de relats.

Relats La mar de ciència I 

Relats La mar de ciència II

 

¡Compartir!