De izquierda a derecha: Anna Traveset, Beatriz Morales Nin y Ramón Rosselló.

La Universitat de Stanford ha publicat la llista World’s Top 2% Scientists 2021, un rànquing mundial que inclou els científics més citats del món en diverses disciplines. Aquest rànquing, considerat un dels més prestigiosos del món, es basa en la informació bibliomètrica de la base de dades de Scopus (de l’editorial Elsevier, especialitzada en publicacions científiques) i inclou més de 180.000 investigadors entre els més de 8 milions que es consideren actius a tot el món, amb 22 disciplines científiques i 176 subdisciplines. En aquest selecte rànquing han entrat més de deu investigadors del CSIC a les Illes Balears.

Anna Traveset, delegada del CSIC a les Illes Balears i científica de l’IMEDEA, Ramon Rosselló Mora i Beatriz Morales Nin, tots dos de l’IMEDEA també, han estat els tres científics del CSIC a les Illes Balears més citats al rànquing de Stanford. Els segueixen altres investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i del Centre Oceanogràfic de les Balears (COB) del CN Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).

La llista té dos vessants. El primer analitza la producció científica durant l’any 2020, classificació en què dotze investigadors i investigadores del CSIC a les Illes Balears figuren com a referents en les seves àrees. El segon vessant fa l’anàlisi que correspon a tota la carrera investigadora, i en aquesta classificació el CSIC a les Illes Balears aconsegueix situar nou investigadors en aquesta elit.

Anna Traveset ha aconseguit ser la científica més citada del CSIC a les Illes Balears en tots dos rànquings. Segons la seva trajectòria acadèmica i l’índex de cites, la doctora Traveset està a la posició 25.225 del rànquing general i al lloc 422 dels 53.981 llistats en la seva disciplina, l’Ecologia. La doctora Traveset és professora de recerca a l’IMEDEA (CSIC-UIB) i és reconeguda internacionalment pel seu treball sobre les interaccions ecològiques entre plantes i animals, especialment a les illes.

Ramon Rosselló Mora es troba a la posició 26.119 del rànquing general i està a la posició 631 dels 165.244 investigadors de l’àrea de Microbiologia. Investigador de l’IMEDEA, el doctor Rosselló està considerat un dels científics més influents en la disciplina de la Microbiologia.

Beatriz Morales Nin, de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA – CSIC, UIB), ocupa la posició 67.465 del rànquing general i la 512 dels 42.163 de l’àrea de Biologia Marina i Hidrobiologia. La doctora Morales, professora de recerca del CSIC, ha estat pionera en la investigació sobre edat i creixement de peixos, i impulsora dels estudis de pesca artesanal i recreativa a la Mediterrània.

Rànquing segons la producció científica de tota la carrera investigadora de l’autor fins al 2020 (Accés per a veure la taula AQUÍ).

Rànquing segons la producció científica de l’autor el 2020  (Accés per a veure la taula  AQUÍ).

Ús de criteris d’impacte i qualitat per a la classificació

El rànquing va ser creat pels experts John Loannidis (Universitat de Stanford), Jeroen Baas (Elsevier B. V.), Kevin W. Boyack (SciTech Strategies) i Richard Klavans (SciTech Strategies). La primera versió es va publicar el 2019 amb l’objectiu de crear una base de dades de més de 100.000 científics, disponible per al públic, per combatre l’abús de l’autocita. Des d’aleshores, la publicació s’actualitza cada any. Per elaborar la llista, s’analitzen dades de Scopus sobre la trajectòria dels científics (en aquesta darrera actualització, des de 1996 fins a final de 2020), el nombre d’articles publicats i les vegades que cada investigació ha estat citada.

Tot i això, i atès que el rànquing s’estableix a partir del nombre de cites dels articles dels darrers anys, el llistat pot arribar a incloure entre els científics considerats actius alguns que ja estan retirats o que s’han mort (però que continuen essent dels més citats).

 

 

Més informació

Carolina Morán. Área de Comunicación y Cultura Científica de la Representación Institucional del CSIC en las Illes Balears.

carolina.moran@csic.es

Teléfono: 971611960

Ana Núñez. Área de Comunicación y de Cultura Científica de la Representación Institucional del CSIC en las Illes Balears.

ana.n@csic.es

¡Compartir!