Cartel promocional del Concurso haiku del CSIC Balears

 

Participa en aquest concurs, impulsat per la Representació del CSIC a les Illes Balears!

Volem retre homenatge a la poesia i als boscos amb motiu del Dia Mundial de la Poesia i del Dia Internacional dels Boscos. En aquest homenatge, tu tens el paper més important!

En què consisteix el concurs «Haiku: Explica la ciència en un instant»?

Organitzam un concurs de poemes breus sobre ciència i tecnologia amb el format de haiku. El haiku és un tipus de poesia japonesa molt lligada a la natura. El tret més distintiu d’un haiku és la forma: s’escriu en tres versos sense rima, de cinc, set i cinc síl·labes, respectivament. No obstant això, aquesta mètrica és flexible, ja que es poden escriure haikus que tinguin un nombre de síl·labes lleugerament diferent.

Ens podràs enviar el teu haiku en català o castellà a través de les xarxes socials o per correu electrònic. Obrirem la participació el dia 14 de març i el tancarem el dia 24 de març a la nit

Què és un haiku?

Si no saps què és un haiku, no et preocupis. T’explicarem què és, els components i els temes de què tracta.

Un haiku és un tipus de poesia originari del Japó al segle XVII. Un dels escriptors més cèlebres i exponents d’aquesta poesia és Matsuo Basho (1644-1694).

 

Un haiku de Matsuo Basho. Font: Versosconversos

 

Ejemplo de un haiku en español. Fuente:

 

Com hem dit, és un text molt breu format per tres versos de cinc, set i cinc síl·labes, respectivament, encara que la mètrica no sempre sol ser tan fixa. A més, no està subjecte a cap rima.

En general, el haiku implica un sentiment d’admiració o de fascinació del poeta respecte de la contemplació de la natura, especialment si té a veure amb el temps i el pas de les estacions. També sol fer referència a la quotidianitat de la gent.

Una altra característica és que fa servir un llenguatge senzill i un estil natural.

Tot i això, es considera que els haikus moderns, en popularitzar-se a Occident, poden tractar sobre qualsevol tema. Per això, us proposam que feu servir els haikus per escriure sobre ciència i tecnologia.

Qui pot participar en el concurs «Haiku: Explica la ciència en un instant»?

Tothom: des de gent jove a adulta. El requisit és que ens envieu el haiku per xarxes socials o per correu electrònic.

Procediment i termini de participació

● Durada: El concurs romandrà obert durant deu dies, del 14 de març al 24 de març (hora espanyola peninsular), ambdós inclosos.

● Manera de participar-hi:
○ Enviau el haiku en castellà o català.
○ Feis-ho a través de les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) per comentari o missatge directe. També ens el podeu enviar a l’ adreça de correu (d-baleares@csic.es).
○ El poema o haiku ha de ser propi, únic i original, no publicat amb anterioritat.
○ Ha d’estar relacionat d’alguna manera amb la ciència, la investigació científica, l’ofici de recerca, els avenços, els dilemes, la importància de la ciència, etc.
○ S’hi ha de participar amb un sol haiku.

Només pel fet de concursar-hi, el participant declara que és responsable de l’autoria. Només per concursar-hi, la persona participant declara que és responsable de l’autoria. En participar-hi, s’autoritza la comunicació, exhibició i difusió dels haikus per a la representació del CSIC a les Illes Balears a través dels seus portals web, xarxes socials o en qualsevol altre format/material desenvolupat pel CSIC sense ànim de lucre, i , sempre que es pugui, esmentant el compte de la xarxa social de l’autor.

 

 

Fase d’avaluació, guanyadors i premis 

Quan hagi expirat el termini per enviar els haikus, un jurat format per personal de la Representació del CSIC a les Illes Balears valorarà els poemes rebuts en funció de la seva creativitat, originalitat, qualitat literària i adequació al tema plantejat (ciència i tecnologia). La setmana del 28 de març, es comunicarà, a través dels canals oficials de la Representació, qui són els tres guanyadors.

Els premis consistiran en lots de llibres editats pel CSIC, que s’enviaran als tres guanyadors.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

 

¡Compartir!