• La seqüenciació completa del genoma de la Posidònia ajudarà a conèixer en profunditat aquesta espècie i a millorar la gestió i la conservació de les seves poblacions al Mediterrani
  • El IMEDEA compta amb finançament del Grup Iberostar i amb la  col·laboració de la Fundació General CSIC per a la realització d’aquest  ambiciós projecte
L‘Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), la Fundació General CSIC i Grup Iberostar, a través de la Fundació Iberostar, presenten el projecte PosiGenome, que té com a propòsit estudiar i desgranar el genoma complet de la Posidònia oceanica, l’espècie emblemàtica dels ecosistemes costaners mediterranis. L’estudi pretén seqüenciar el genoma d’aquesta planta fanerògama, mitjançant l’aplicació de modernes tecnologies de seqüenciació, amb l’objectiu d’aconseguir una major protecció i conservació de l’espècie.
PosiGenome persegueix establir les bases de la genòmica de la Posidònia oceanica facilitant, d’aquesta manera, la realització de futurs estudis genètics de manera similar als avanços genètics obtinguts pel projecte genoma humà. En concret, es construirà un genoma de referència d’alta qualitat i precisió que permeti identificar, anotar i estudiar els gens i altres elements funcionals involucrats en diferents mecanismes bàsics de la biologia de la planta. Així, s’entendran millor els seus processos de germinació, floració, fotosíntesi, divisió cel·lular, elongació de la paret cel·lular, ramificació i adaptació al medi marí. D’igual manera, amb l’estudi de la seva genètica, aquesta recerca permetrà analitzar i comparar íntegrament la variabilitat genètica de les diferents prades del Mediterrani aportant, a més, nous coneixements sobre la seva història evolutiva.
Aquesta iniciativa és vital per a identificar si existeixen poblacions de Posidònia oceanica més resistents que unes altres, quines són les més vulnerables i per a entendre com reaccionen les diferents variants davant determinades condicions mediambientals. Tot això possibilitarà la implementació de plans de conservació específics per a cada zona, així com la regeneració de les prades mitjançant la selecció genètica de llavors amb característiques més específiques per a cada regió mediterrània.
El paper de la Posidònia en les nostres aigües
La Posidònia oceanica exerceix un paper fonamental com a generadora d’hàbitats al Mediterrani. La seva presència afecta la producció d’oxigen, és fixadora neta de carboni, influeix en la dinàmica sedimentària i proporciona refugi a nombrosos organismes vitals per a la preservació de la salut marina.
Determinar el seu genoma té implicacions per a abordar qüestions fonamentals en el camp de la biologia comparativa, la genètica i la conservació de la biodiversitat. Els resultats de la recerca seran com el “llibre d’instruccions” moleculars que definirà la forma de l’organisme, perquè funcioni i es reprodueixi. La seva descodificació obre literalment tot un món de possibilitats per a entendre la seva biologia i analitzar els factors que determinen la seva supervivència.
Fins al moment, els estudis genètics realitzats en aquest organisme han estat molt limitats, a causa de l’absència d’un genoma de referència com el que es pretén estudiar. La urgència d’aquest estudi és, avui dia, més notòria a causa de l’imminent canvi climàtic i altres impactes que provenen d’activitats relacionades amb l’acció humana, que afecten la qualitat de vida dels organismes marins i a la salut de les nostres costes.
Detalls científics i calendari de la recerca
L’objectiu de PosiGenome és assemblar la seqüència contínua de cadascun dels 20 cromosomes que posseeix Posidònia oceanica amb la finalitat de fomentar un canvi de paradigma en la quantitat, qualitat i magnitud dels estudis genètics aplicats al seu maneig i conservació.
Després de la presentació oficial del projecte, al novembre de 2021, l’equip investigador recollirà mostres de Posidònia oceanica en les costes balears. A partir d’aquest moment s’iniciaran les recerques, que duraran fins a 2024. Tot el procés anirà acompanyat de la celebració de tallers experimentals per a escoles que explicaran la història de la Posidònia i que contribuiran a la divulgació de coneixement sobre aquesta espècie clau per a la salut dels ecosistemes mediterranis.
Parts implicades en el projecte
La recerca està liderada per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), que és un Institut conjunt del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). Les seves principals àrees de recerca són la biodiversitat, conservació, genètica, ecologia, recursos marins, canvi climàtic i oceanografia, especialment en prades de Posidònia oceanica. El projecte està liderat pel doctor Joan Pons (IMEDEA), i participen en aquest, Jorge Terrados, del mateix institut, Laura Botigué, del Centre de Recerca en Agrigenómica (CRAG) de Barcelona i Hugo de Boer, de la Universitat d’Oslo (UiO).
Per part seva, Grup Iberostar, a través de la Fundació Iberostar, participarà com a col·laborador i aportarà finançament per a desenvolupar el projecte en l’àmbit local, nacional i internacional. Iberostar, amb el seu moviment Wave of Change, treballa des de 2017 a abordar els majors desafiaments que afronten els oceans usant els punts forts del sector públic i privat per a idear solucions. En 2020, l’empresa va aconseguir el seu objectiu de no utilitzar gens de plàstic d’un sol ús en tots els seus hotels i operacions globals. Ara han expandit aquest objectiu i treballen cap a una economia circular amb una Agenda 2030 ambiciosa: ser lliures de residus (destinats a un abocador) per a 2025, neutrals en emissions de carboni en 2030, consumir el 100% de peixos i mariscos de fonts responsables en 2025 i invertir en la salut dels ecosistemes en els destins on operen, havent-se millorat en 2030. A aquest efecte, treballen a detectar, protegir i recuperar les coses, prades marines, esculls de coral, manglars i altres ecosistemes tant a Europa com a Amèrica. Per a Grup Iberostar,
PosiGenome es convertirà en el primer gran projecte de protecció de les costes mediterrànies.
La Fundació General CSIC és una entitat privada sense ànim de lucre creada per iniciativa institucional conjunta del Consell Superior de Recerques Científiques i dels seus patrons fundacionals. El seu propòsit és promoure la col·laboració públic-privada a l’entorn de la recerca científica, la innovació i la posada en valor del coneixement. A través de la participació en projectes com PosiGenome, la Fundació materialitza el seu compromís amb la recerca d’excel·lència realitzada en el CSIC i contribueix a amplificar el seu impacte social i econòmic. Així mateix, compleix amb un dels seus objectius més prioritaris, el d’articular finançament privat per al desenvolupament de projectes científics que donin respostes als grans reptes de la nostra època, en aquest cas la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

 

Intervinents en la roda de premsa:

∙ Gotzon Basterretxea, director IMEDEA

∙ Ramón Torrecillas, director FGCSIC

∙ Gloria Fluxà, vicepresidenta i Chief Sustainability Officer de Grup Iberostar ∙ Miquel Mir Gual, conseller de Medi Ambient i Territori del Govern dels Illes Balears

 

Més informació:

Detall de la recerca: https://imedea.uib-csic.es/sites/posigenome

 

Contactes de premsa:

Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA (CSIC–UIB): comunicacio@imedea.uib-csic.es / 971 611 031 / 667929611

Grup Iberostar / Fundació Iberostar: cristina.roman@grupoiberostar.com / 971 077 410

Fundació General CSIC: reyes.sequera@fgcsic.es / 917 816 589 / 619 930 163

¡Compartir!