• El Dia del Mediterrani se celebra cada 28 de novembre amb l’objectiu de fomentar iniciatives que afavoreixin la tolerància, la cultura, el desenvolupament sostenible i la cooperació al Mediterrani.

  El pròxim dilluns 28 de novembre, a les 18 h, l’Autoritat Portuària de Balears (APB) i el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) organitzen la jornada “Els reptes del mar Mediterrani davant el canvi climàtic”, amb motiu de la commemoració del Dia del Mediterrani. Aquesta jornada té per objectiu conèixer els efectes del canvi climàtic al mar Mediterrani i explorar diverses solucions vinculades amb les ciències i les tecnologies marines, així com el paper del tercer sector i les empreses en aquestes. Es tracta d’una activitat de celebració i de projecció cap al futur que s’emmarca en el 150è aniversari de l’APB.  L’assistència a la jornada és gratuïta prèvia inscripció mitjançant aquest formulari

  La Seu Institucional de l’APB, al Camí de l’Escullera s/n, Palma, acollirà aquesta jornada que començarà amb la benvinguda per part del director de l’APB, Jorge Nasarre, i la xerrada del director de la ICTS SOCIB, Joaquim Tintoré, envers “Un Bessó Digital del Mediterrani per fer front al canvi climàtic”. Tintoré presentarà aquesta plataforma digital d’alta resolució i exactitud, per monitoritzar i reproduir les interaccions entre els processos oceànics i costaners del mar Mediterrani i amb les activitats humanes davant de diferents escenaris de canvi climàtic, aportant solucions i eines per a la presa de decisions.

  Tot seguit, la taula rodona “Els reptes del mar Mediterrani davant el canvi climàtic” explorarà la perspectiva dels científics i les científiques, així com d’experts procedents del tercer sector i l’empresa. La taula comptarà amb la participació d’Aina García, del servei de Transferència del Coneixement de la ICTS SOCIB; Lluís Gómez Pujol, coordinador del Doctorat en Ecologia Marina de la UIB; Neus Matelamala, especialista en Biologia Marina al GOB; Amaia Rodriguez, CEO de GRAVITY WAVE; i Salud Deudero, biòloga marina del COB-IEO. 

  Paral·lelament, l’exposició fotogràfica d’accés lliure “SOCIB: Investiguem el mar, compartim futur”, instal·lada des del 28 de novembre de 2022 i fins al 9 de gener de 2023 al moll Vell, 3 (davant la Seu Institucional de l’APB), aproparà els resultats científics de la ICTS SOCIB a tots els públics, fomentant la conscienciació ambiental marina i la cultura oceànica. A més de donar a conèixer les noves tecnologies que utilitza la ICTS SOCIB per a l’observació, la monitorització i l’obtenció de dades oceanogràfiques (planadors submarins, boies oceanogràfiques, etc.), i alguns dels projectes que duu a terme al Mediterrani per promoure la sostenibilitat real i efectiva de les Illes Balears. Aquesta és la primera parada de l’exposició que es presentarà als ports de Balears al llarg de 2023. 

  El Dia del Mediterrani 

  La Unió pel Mediterrani és un organisme intergovernamental que agrupa els 27 països de la Unió Europea i 15 països més del Mediterrani, amb l’objectiu de treballar per l’estabilitat regional, el desenvolupament i la integració. Des de l’any 2021, aquest organisme ha determinat que cada 28 de novembre se celebri el Dia del Mediterrani, per a rememorar la primera Conferència Euromediterrània que va tenir lloc el 28 de novembre de 1995 a Barcelona, on es van reunir països de la Unió Europea i del Mediterrani, i amb la qual s’inicià el projecte de cooperació regional, conegut com a ‘Procés de Barcelona’.

  Contacte de premsa

  Servei d’Estratègia Corporativa, Comunicació i Cultura Oceànica de la ICTS SOCIB

  Tel.: +34 971 439 895. Mail: rri@socib.es

¡Compartir!