• El projecte DOORS pretén desenvolupar un sistema de suport a la investigació obert i optimitzat per abordar el mar més contaminat d’Europa.
  • DOORS reuneix l’experiència i la tecnologia de 37 institucions de la regió del mar Negre i d’altres països europeus, incloent-hi la ICTS SOCIB.
  • Aquesta és la primera vegada que la ICTS SOCIB participa en un projecte en el mar Negre.

 

Foto: Dan Borzan

Palma, 15 de juliol de 2021.- Vorejat per Bulgària, Geòrgia, Romania, Rússia, Turquia i Ucraïna, el mar Negre té una gran riquesa de biodiversitat i vida silvestre, però, segons la comunitat científica, és el mar més contaminat d’Europa. Les investigacions indiquen que la quantitat de brossa marina que sura en el mar Negre, per quilòmetre quadrat, és el doble que la del mar Mediterrani. Dècades d’abocament de residus agrícoles, com fertilitzants, han causat una eutrofització extensa–el procés pel qual es produeix una disminució de l’oxigen dissolt en l’aigua de mar a conseqüència del creixement massiu d’algues a causa de l’excés de nutrients–. Les poblacions de peixos i la diversitat d’espècies marines estan greument amenaçades a mesura que la qualitat de l’aigua es deteriora, i molts especulen si el mar Negre podria convertir-se en el primer gran mar desproveït de vida. Aquests canvis ambientals també han portat a canvis socials i econòmics a la conca del mar Negre, que al seu torn impacten en l’ecosistema.

Per fer front a aquesta problemàtica, el projecte DOORS (‘Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea’) té com a objectiu vincular la ciència, la política i la indústria per a la regeneració crítica del mar Negre. DOORS reuneix l’experiència i la tecnologia de 37 institucions de la regió del mar Negre i d’altres països europeus, incloent-hi el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), per abordar els impactes humans i del canvi climàtic en els ecosistemes danyats. Liderat per GeoEcoMar Romania i iniciat el 29 de juny, el projecte s’estendrà fins al 31 de maig de 2024. DOORS representa una important passa endavant des de l’exitós projecte PERSEUS (2011-2014) al Mediterrani i el mar Negre.

Finançat per Horitzó 2020, el Programa Marc de Recerca i Innovació de la UE, amb un pressupost total de 9 milions d’euros, el projecte pretén desenvolupar un marc comú de mètodes científics per a la recopilació de dades marines. Proporcionarà un sistema que unirà observacions in situ des de vaixells, planadors submarins o gliders i de teledetecció amb simulació numèrica per construir una integració de dades que permeti comprendre el complex ecosistema marí del mar Negre. Aquest sistema permetrà comprendre millor la complexa variabilitat física i biogeoquímica que es produeix al mar Negre, a diferents escales temporals i espacials. En particular, aquí encaixa l’enfocament d’observació-modelització multiplataforma de la ICTS SOCIB. Com a part del projecte, la instal·lació de Glider de la ICTS SOCIB monitoritzarà els processos físics i biogeoquímics al mar Negre utilitzant gliders i contribuirà a establir observacions innovadores per a una monitorització contínua de variables biogeoquímiques.

Connectant amb les comunitats del mar Negre

A més d’integrar l’intercanvi de coneixements científics, DOORS pretén connectar amb la societat. Crearà oportunitats laborals per a economies blaves emergents mitjançant noves sinergies i programes d’assessorament i formació (pioners al mar Negre), fomentant la col·laboració de les empreses amb la investigació. A través d’iniciatives amb escoles, universitats i la ciutadania de la regió, també promourà el canvi de comportament i fomentarà les millors pràctiques, influint en la política futura, el creixement blau i la salut de les comunitats del mar Negre. En aquest marc, la ICTS SOCIB donarà suport a la sensibilització sobre Recerca i Innovació marina Responsable (RRI) entre les comunitats i fòrums socials. A més, fomentarà la transferència internacional de coneixement i la capacitació per a científics i tècnics.

“Formar part d’un projecte al mar Negre per primera vegada ens brinda una oportunitat sense precedents per estendre les activitats de la ICTS SOCIB i, a través de la interacció amb els socis del projecte DOORS, assegurar que contribuïm a implementar un sistema de sistemes per unificar enfocaments i proporcionar un repositori de dades accessible, a més de fomentar la transferència de coneixement i la formació per compartir les millors pràctiques i crear capacitats”, diu Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB.

“DOORS obrirà un mar de noves oportunitats per a les comunitats del mar Negre. Durant massa temps, el nostre mar ha patit els efectes combinats dels humans i els canvis globals, però també els girs de la història recent. DOORS aportarà el coneixement necessari per donar suport a la recuperació del mar Negre, al mateix temps que acostarà a la societat les oportunitats de la revolució de la Indústria 4.0. Esperem que DOORS sigui el punt d’inflexió que estàvem esperant”, conclou Adrian Stanica, coordinador del projecte DOORS i director de GeoEcoMar, Romania.

Contacte de premsa 

Servei d’Estratègia Corporativa, Comunicació i Cultura Oceànica de la ICTS SOCIB

Tel.: +34 971 439 895. Mail: rri@socib.es

¡Compartir!