El passat 13 de maig el Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (ICTS SOCIB) va presentar el projecte arquitectònic de la seva nova seu en el Moll Vell del Port de Palma i el programa científic, tècnic i divulgatiu associat a aquesta.

Aquesta infraestructura s’emmarca en els avanços del Pol Marí d’I+D+i del Govern de les Illes Balears (GOIB), en aliança amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) d’Espanya, per a contribuir estratègicament a l’avanç de la ciència a Balears, en un context de canvi climàtic i sostenibilitat. 

En la presentació, el director de la ICTS SOCIB, Joaquín Tintoré, va explicar que “el nou edifici pretén conciliar la integració amb l’entorn amb una clara vocació tecnològica i contemporània, albergant des de laboratoris de recerca fins a espais d’exposició i divulgació oberts a la ciutadania”. Igualment, en la presentació va intervenir la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i la presidenta del GOIB, Francina Armengol. A més, han assistit a l’acte el secretari general de Recerca del MICINN, Rafael Rodrigo; el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la secretària autonàmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret; el director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons; la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo; el batle de Palma, José Hila; el president de la Autoritat Portuària de Balears, Francesc Antich; i la representant institucional del CSIC a les Illes Balears, Anna Traveset.

 

 

D’acord amb les declaracions de la presidenta del CSIC, l’envergadura i inversió del projecte arquitectònic i programàtic del SOCIB suposa el suport de totes les institucions implicades a la consolidació i extensió de l’activitat d’aquesta Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS), en el marc regional i nacional de la I+D+i marina.

La presidenta del GOIB ha destacat l’aposta forta de la Comunitat per l’economia del coneixement, la recerca i la ciència, fent costat als centres de recerca de la regió “perquè creiem que d’aquí sortiran les millors idees per a les generacions futures”. Per a un arxipèlag com les Illes Balears “és fonamental l’estudi de la mar i el suport a la fragilitat que té, tant la nostra terra com el nostre oceà, davant les amenaces del canvi climàtic”, ha recalcat Armengol. I ha afegit: “El nostre patrimoni i la nostra major diversitat estan en el mar Mediterrani i en les nostres costes”.

El nou edifici tindrà una capacitat per albergar entre 100 i 120 treballadors, incloent investigadors i estudiants en formació, tècnics, professors visitants, estudiants en pràctiques, etc. Es caracteritzarà, entre altres qüestions, per la sostenibilitat, funcionalitat, versatilitat i modularitat dels seus espais, amb un espai interior diàfan i transparent que potenciarà la connectivitat visual i espaial mitjançant la que pretén facilitar els intercanvis entre el personal, treballant tant de manera individual com cooperativa.

 

 

Després d’aquest acte, el director de la ICTS SOCIB s’ha reunit amb els seus homòlegs de l’ IFISC (CSICUIB), IMEDEA (CSICUIB), IEO e INAGEA, en la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, amb l’objectiu de revisar i posar en comú les prioritats científiques. 

Contacto de prensa

Servicio de Estrategia Corporativa, Comunicación y Cultura Oceánica de la ICTS SOCIB

Tel.: +34 971 439 895. Mail: rri@socib.es

 

¡Compartir!