El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) convoca la setena edició del certamen de relats literaris d’inspiració científica Inspiraciència, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. Fins al 17 de maig, els participants poden presentar relats curts, de fins a 800 paraules, en castellà, català, gallec o euskera, en una d’aquestes dues categories: jove (de 12 a 17 anys) o adult (a partir de 18 anys).

Aquesta iniciativa convida a relacionar ciència i escriptura d’una forma lúdica, a buscar espais per imaginar la ciència des de la ficció. Dirigit tant a persones joves com adultes, expertes i profanes, l’objectiu d’Inspiraciència és fomentar la creació literària com a forma lliure i personal d’acostament al pensament científic i d’explorar realitats abans no imaginades.

Per aprofundir en les relacions entre ciència i literatura, s’organitzen així mateix activitats en paral·lel al certamen, com el cicle de xerrades que cada any explora les hibridacions entre les dues disciplines des de diferents perspectives. Aquesta edició, dedicada als ‘Elements de química a la literatura’, es fa ressò d’algunes de les veus que han parlat de química des de l’àmbit literari, des de Goethe a Primo Levi passant per Dostoievski, Malraux, Lovecraft, Queneau o madame Châtelet i les seves seguidores. També s’aborda la troballa de l’únic element químic descobert a Espanya o el paper dels nens en el desenvolupament de la vacuna de la verola.

Més enllà de l’element químic com a fil conductor, es proposen altres activitats i formats d’exploració de les relacions entre ciència i literatura, com el col·loqui ‘Connectant mons’, que explora la complexitat de la realitat i la seva relació amb el llenguatge o el taller ‘ Ciència i Ficció ‘, sobre com construïm realitat a través de les històries. Per la seva banda, l’exposició ‘Post-llibres, neolibros, no llibres: un viatge de reinterpretació’, que organitza el Centre d’Investigació i Desenvolupament, obre una reflexió sobre la identitat del llibre com a mitjà d’expressió de la informació, la creació i la ciència. El Museu Casa de la Ciència de Sevilla també organitza activitats al voltant de l’exposició ‘La ciència del Quixot’. Les activitats tindran lloc a Barcelona, Donostia, Madrid, Sevilla, Vigo i Saragossa.

Col·laboren: Instituts i delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Catalunya, Euskadi, Galícia, Illes Balears, Madrid i València.

Amb el patrocini de: Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)

Amb el suport de: Escola d’Escriptura de de l’Ateneu Barcelonès, Escola d’Escriptors, Associació d’Escriptores i Escriptors en Lingua Galega, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Editorial Galàxia, Euskal Etxea. Centre Cultural Barcelona, Fundazioa El Huyar, Idazten. Idazle Eskola, Mètode. Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València, Biblioteques de Barcelona, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, Amics de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, i Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya )

Web del concurs: inspiraciencia.es

¡Compartir!