Des del 22 de desembre i fins al 9 de gener, l’exposició del CSIC Las chicas somos guerreras… y también ingenieras (y científicas, tecnólogas, matemáticas…) es podrà visitar al CaixaFòrum Palma. La mostra, proposada per la representació del CSIC a les Illes Balears, convida a reflexionar sobre el paper que tenen les dones en la ciència i la tecnologia. Així mateix, pretén despertar l’interès de les estudiants per les carreres científiques i tecnològiques, també conegudes com a carreres STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

Dissenyada originalment pel Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC en el marc del projecte europeu Hypatia, Las chicas somos guerreras… ha esdevingut una exposició itinerant gràcies al programa Ciutat Ciència, una iniciativa del CSIC i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

L’exposició, que estarà instal·lada a la segona planta del CaixaFòrum Palma i serà gratuïta, consisteix en 26 panells amb il·lustracions molt actuals, acompanyades de textos amens i suggeridors. A través d’aquests panells, els visitants podran saber aspectes importants del paper que tenen les dones en la ciència i la tecnologia, com ara la contribució que han fet en l’avenç del coneixement científic, i el fet que les al·lotes no s’haurien d’enfrontar a cap obstacle a l’hora de decidir la professió. A més, la mostra dona a conèixer el nom i destaca el treball d’investigadores que formen part del CSIC.

La representació del CSIC a Illes Balears posarà a disposició dels assistents un codi QR, que els permetrà escoltar audioguies a través dels dispositius mòbils, que expliquen en profunditat cada panell de la mostra. Els continguts dels àudios han estat elaborats per Nerea González i Irene Molina Pernías, investigadores especialitzades en Filosofia de la Ciència i Gènere, i integrants de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica (VACC) en el marc del projecte Ciutat Ciència.

Sobre les carreres STEM i el projecte Hypatia

És necessari reflexionar sobre el paper que té la dona en la ciència i la tecnologia? Què són les carreres STEM? Coneixem dones inventores? Poden influir les juguetes a l’hora de triar una professió? Quina relació hi ha entre els emojis i les dones STEM?

Aquestes són algunes preguntes que intentarà respondre aquesta exposició, que sorgeix amb motiu de la participació del MNCN en el projecte europeu Hypatia i que s’adreça principalment al jovent.

Hypatia és un projecte finançat per la Comissió Europea i s’emmarca en el context del programa marc Horitzó 2020. Té l’objectiu de fomentar el model STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i posar en contacte centres educatius, museus de ciències, instituts de recerca i indústria amb experts, en qüestions de gènere i amb els adolescents.

¡Compartir!