L’estudi de la dinàmica dels oceans és una de les principals claus per comprendre i predir el canvi climàtic amb infinitat d’aplicacions en la societat: la deriva de plàstics, el seguiment de vessaments d’hidrocarburs, el rescat de nàufrags, etc. En aquest context pren especial rellevància l’oceanografia operacional que permet la monitorització permanent de l’oceà gràcies a l’obtenció de dades en temps real.

L’escola internacional GODAE OceanView organitzada per l’IMEDEA (CSIC-UIB) i el SOCIB (MINEICO-GOIB) reunirà a Balears, del 2 al 13 d’octubre, a 50 especialistes de reconegut prestigi internacional i 70 joves investigadors de 35 països, per mostrar els últims avenços en oceanografia operacional.

Una nova forma d’investigar els oceans: l’oceanografia operacional

L’estudi de la dinàmica dels oceans és una de les principals claus per comprendre i predir el canvi climàtic. La circulació de l’oceà, l’escalfament de l’aigua, l’acidesa, la seva capacitat de captura de CO2, les activitats físiques i biològiques són fenòmens que interactuen directament amb l’atmosfera i la resta del planeta.

Per entendre com es produeixen aquests fenòmens cal monitoritzar l’oceà i demanar tota mena de dades, per a això els oceanògrafs del segle XXI utilitzen els últims avenços en oceanografia: satèl·lits, instruments de mesura in situ, campanyes multiplataforma i models numèrics de predicció.

La oceanografia a partir de la dècada dels 80 va experimentar una transformació radical. La combinació d’informació cada vegada més precisa procedent de satèl·lits dissenyats per a la investigació oceanogràfica, unit al desenvolupament tecnològic de nous instruments d’observació va revolucionar i canviar per complet la forma d’investigar el mar, deixant enrere les llargues campanyes oceanogràfiques i donant pas al monitoratge permanent de l’oceà amb diferents instruments i tecnologies, i utilitzant també la modelització de forma sistemàtica.

Actualment, i concretament des dels últims 15 anys, els oceanògrafs se serveixen de les anomenades campanyes oceanogràfiques “multiplataforma”, que combinen la utilització de planadors submarins autònoms (gliders), perfiladors acústics Doppler (ADCP) i boies de deriva que mesuren la velocitat dels corrents superficials, entre d’altres instruments.

El grup de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat (TMOOS) de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), juntament amb investigadors i tècnics del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), són pioners a nivell mundial en el disseny i implementació d’experiments i campanyes oceanogràfiques d’aquest tipus i participen en diversos projectes de gran rellevància internacional.

Els majors experts internacionals en oceanografia operacional reunits a l’Escola Internacional GODAE OceanView

L’Escola GODAE OceanView, tindrà lloc a Pollença, del 2 al 13 d’octubre, sota el títol “Noves Fronteres en Oceanografia Operacional”, reunirà a més de 50 especialistes de tot el món amb l’objectiu de mostrar els últims avenços en oceanografia, les possibilitats dels sistemes d’observació multiplataforma, la disponibilitat de dades en temps real, la integració i assimilació de models. Aquesta trobada compta amb dos organitzadors de les Balears, els investigadors Ananda Pascual de l’IMEDEA i Joaquim Tintoré del SOCIB i l’IMEDEA, a més de amb Eric Chassignet de la Universitat de Florida (Estats Units) i Jacques Verron, de la Universitat de Grenoble (França). Té a més el patrocini de diverses agències internacionals, com la NASA, ESA i EUMETSAT, entre altres, que financen 66 beques per a estudiants de màster, doctorat i joves investigadors que arriben des de 32 països a Balears.

Aquesta trobada obre camí cap a les noves fronteres de l’oceanografia operacional, tant en termes de reptes científics com d’aplicacions a la societat. Les prediccions climàtiques, la deriva de plàstics, la gestió de vessaments d’hidrocarburs i el rescat de nàufrags seran alguns dels temes a tractar a l’escola.
Durant les jornades formatives s’oferiran conferències magistrals, tallers pràctics on es donaran a conèixer projectes i aplicacions internacionals, així com espais oberts al debat i una visita al Vaixell Oceanogràfic SOCIB.

Col•laboren també en l’organització d’aquesta escola intensiva: El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Govern de les Illes Balears, mitjançant la Direcció General d’Innovació i Recerca, a més de altres organismes internacionals com: Copernicus Marina Environment Monitoring (CMEMS), Centre National d’Etudes Spatiales (CNES), European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Space Agency (ESA), National Aeronautics and Space Administration (NASA) , European Marine Research Network (EUROMarine), European Geosciences Union (EGU), Scientific Committee on Ocean Research (SCOR), International Laboratory on Global Change (LINCGlobal) i International Ocean Carbon Coordinació Project (IOCCP).

Més informació: https://www.godae-oceanview.org/outreach/education-training/gov-summer-school-2017/

¡Compartir!