Ejemplar de Mero

Foto: Exemplar de Mero (Epinephelus marginatus) fotografiat a la Reserva Marina de l’Illa del Toro (Autor: Eneko Aspillaga)

 

  • L’IMEDEA i la Direcció General de Pesca i Medi marí del Govern aplicaran nova tecnologia de telemetria acústica per a convertir individus d’aquesta espècie en sentinelles de la mar Balear.
  • El projecte ajudarà a entendre els efectes de l’escalfament global en la biodiversitat marina, fomentarà la pesca sostenible i generarà informació científica de qualitat per a l’avaluació d’Àrees Marines Protegides.

El nero (Epinephelus marginatus) és conegut com el rei del Mediterrani a causa del seu paper fonamental en la cadena tròfica costanera. És una espècie sedentària i territorial catalogada com a Vulnerable segons la Llista Vermella de la UICN. El IMEDEA (CSIC UIB) i la Direcció General de Pesca i Medi marí (DGPMM) del Govern dels Illes Balears han iniciat un projecte pioner pel qual individus d’aquesta espècie es convertiran en sentinelles de la mar Balear, gràcies a l’aplicació de nova tecnologia de telemetria acústica.  

L’IMEDEA té més de 15 anys d’experiència utilitzant aquesta tecnologia en el camp de l’ecologia de peixos i biologia marina, i ara pretenen posar-la a la disposició de la conservació de la mar Balear. Per a això, els científics han dotat d’un dispositiu acústic innocu a un grup d’individus, els quals enviaran informació del seu comportament a través d’una xarxa de receptors instal·lats en el fons marí. Aquesta informació permetrà entendre els efectes de l’escalfament global en la biodiversitat marina, fomentarà la pesca sostenible i generarà informació científica de qualitat per a l’avaluació d’Àrees Marines Protegides (AMP).
 
 
 
La xarxa de receptors que recull la informació transmesa pels neros forma part de la Balearic Tracking Network, que al seu torn s’integra en la European Animal Tracking Network, la qual té per objectiu la creació d’una xarxa global de receptors per al monitoratge automàtic de la fauna marina.
 
 

Foto: Un dels receptors acústics de la Balearic Tracking Nerwork instal·lat en el fons marí de laReserva Marina de l’Illa del Toro, que monitorarà l’activitat dels individus marcats amb dispositius electrònics  (Autor: Eneko Aspillaga)

 
 
Recentment, l’IMEDEA i la DGPMM ha finalitzat la primera campanya d’aquesta iniciativa, en la qual s’han marcat individus de nero en la reserva marina de l’Illa del Toro i de les Illes Malgrats (https://youtu.be/tq65reahzeo). En una segona fase, la xarxa de receptors s’estendrà fins a les reserves marines de l’Illa Dragonera i de la Badia de Palma, per a avaluar l’efecte additiu d’aquestes àrees que formen una xarxa de reserves en el sud de l’illa de Mallorca. Així mateix, les 11 reserves marines d’interès pesquer impulsades per la DGPMM es trobaran connectades per aquests receptors acústics.
 
 
 
Aquesta aposta per ciència a llarg-termini s’estén fins al 2030 i permetrà avaluar la connectivitat i mobilitat d’altres espècies carismàtiques com a dentuts, llampugas i diferents espècies de elasmobranquios durant els pròxims anys, generant un grup de sentinelles que ens ajudaran a entendre els efectes del canvi global en la mar Balear.   L’objectiu final del projecte és generar coneixement científic que ajudi a la conservació de la biodiversitat marina i a utilitzar sosteniblement els oceans, les mars i els recursos marins, en el marc d’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14 impulsat per l’ONU. Concretament, aquesta tecnologia de biotelemetría contribueix a monitorar els efectes del canvi climàtic i contaminació, genera informació demogràfica fonamental per a la gestió d’una pesca sostenible, i permet avaluar la dinàmica i connectivitat de les reserves d’interès pesquer de les Illes Balears per a maximitzar el seu benefici ecològic i social.  
 
Vídeo: Vídeo de la primera campanya de marcat de neros (Epinephelus marginatus) a la reserva marina de l’Illa del Toro (Autors: Eneko Aspillaga, Josep Alós i Marco Signaroli): https://youtu.be/tq65reahzeo
 
 
  Contacte:   Dr. Josep Alós y Dr. Eneko Aspillaga  Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados, IMEDEA (CSIC–UIB)  C/ Miquel Marquès, 21, 07190 Esporles, Illes Balears, Spain  Tel.: 971 611 031 / 667929611  E-mail: comunicacio@imedea.uib-csic.es
¡Compartir!