Presentació

Coneix a la Representació del CSIC a Illes Balears

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) és la major institució pública dedicada a la recerca a Espanya i la tercera d’Europa, amb 120 centres de recerca i prop de 11.000 treballadors. Investiga en totes les àrees del coneixement científic i humanístic i genera el 20% de la contribució científica d’Espanya. Patenta, transfereix coneixement i crea empreses de base tecnològica. A més, gestiona grans instal·lacions, centres singulars i la xarxa més extensa de biblioteques especialitzades. Compromès amb la divulgació científica, el CSIC organitza més de 1.000 activitats anuals, té una editorial pròpia amb més de 12.000 títols i ofereix un accés obert a la seva producció intel·lectual.

La Representació Institucional del CSIC a Illes Balears s’encarrega de coordinar els 4 centres de recerca d’aquesta comunitat IMEDEA (CSIC-UIB), IFISC (CSIC-UIB), COB (IEO) i la unitat a Balears de l’IGME, participar en la ICTS SOCIB, representar a l’agència estatal i potenciar les relacions amb institucions i entitats regionals. El seu objectiu és desenvolupar activitats de suport a la I+D+i, la transferència de coneixement i la gestió, així com fomentar accions d’educació, formació i cultura científica que, a més de redundar en el benefici de tota la societat, ajudin a visibilitzar la labor del CSIC.

En un sentit més ampli, la Representació Institucional del CSIC a Illes Balears defensa, representa i coordina les accions del CSIC a les Illes Balears amb la missió de desenvolupar una recerca d’excel·lència, que respongui a més a les necessitats socials, econòmiques, ambientals i culturals d’aquesta comunitat autònoma, sempre en un marc internacional. També marquen el nostre full de ruta l’impuls de la innovació i la transferència de coneixement a l’entorn productiu de les Illes Balears, així com fomentar la col·laboració amb els òrgans de govern autonòmic i amb les institucions científiques, acadèmiques, empresarials educatives i culturals de les Illes Balears, facilitant així el diàleg entre la comunitat científica i els agents socials per a avançar en la Recerca i Innovació Responsable (RRI). A més, la nostra Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) treballa per a donar visibilitat al CSIC i contribueix a incrementar la cultura científica dels ciutadans de les Illes Balears amb un programa d’activitats de divulgació dirigit a tots els públics.

La nostra història: 30 anys investigant al servei de la societat balear

Amb l’objectiu d’activar l’entorn científic balear, en 1986 el Govern dels Illes Balears va acordar amb el CSIC la creació de l’Institut d’Estudis Avançats – IEA (CSIC-UIB). Aquest primer centre va canviar el seu nom en 1995 per Institut Mediterrani d’Estudis Avançats – IMEDEA (CSIC-UIB). Situat inicialment al campus de la UIB, des de 1999 el IMEDEA compta amb una seu pròpia, després de diversos anys de remodelació de «Ses Escoles Velles», a Esporles. En 2006 es va produir la segregació del seu Departament de Física Interdisciplinària, que en 2007 es va convertir en l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos – IFISC (CSIC-UIB), situat al campus de la UIB. A aquests dos centres es van sumar en 2006 i 2008, respectivament, la creació de la Representació Institucional del CSIC a les Illes Balears i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i). A més, des de 2019, el CSIC forma part del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB).

D’altra banda, des de 2021 el Centre Oceanogràfic de Balears (COB – IEO) i la Unitat a Balears de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), s’han incorporat als centres del CSIC en l’arxipèlag balear.

¡Compartir!