Trabajo de campo con un altavoz acuático en el Mar Rojo. / Michelle Havlik.

Trabajo de campo con un altavoz acuático en el Mar Rojo. / Michelle Havlik.

Un equip internacional d’investigadors, entre els quals hi ha Víctor Eguíluz, investigador de l’IFISC (UIB-CSIC), ha documentat l’impacte del so provocat per l’ésser humà en els animals marins (des d’invertebrats fins a balenes) i els seus ecosistemes. Els científics han trobat evidències del seu efecte negatiu, com ara l’alteració del comportament, la fisiologia, la reproducció i, en casos extrems, causar la mort d’espècies. L’estudi, que es publica a la revista Science, planteja que el renou induït per l’ésser humà es consideri un factor d’estrès predominant a escala mundial i proposa que es desenvolupin polítiques per mitigar-ne els efectes.

El canvi climàtic i altres pressions humanes han provocat, a més, la deterioració d’hàbitats, com els esculls de coral, les prades de pastures marines i els llits d’algues marines, i ha silenciat sons característics que serveixen de guia a les larves de peixos i a altres animals per trobar els seus hàbitats.

La recerca està liderada per la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdullah (Aràbia Saudita) i és fruit de l’avaluació de més de 10.000 articles científics en els quals s’evidencia l’impacte del renou generat per l’ésser humà en la vida marina a tot el món.

L’estudi assenyala que el problema de la contaminació acústica es pot revertir de manera ràpida i apunta com a evidència d’això l’ocorregut en els oceans durant el tancament humà derivat de la covid-19. Durant aquestes setmanes els sorolls predominants van tornar a ser els generats pels animals marins. Per això, proposa impulsar accions de gestió per reduir els nivells de renou a l’oceà, com ara fomentar l’ús de noves tecnologies —disminuir el renou de motors o d’hèlixs, millorar els materials del casc dels vaixells, fer servir motors elèctrics— o impulsar mesures reglamentàries per reduir el renou dels vaixells comercials sota l’aigua, cosa que l’Organització Marítima Internacional promou des de 2014 a través de directrius voluntàries.

Carlos M. Duarte, Lucille Chapuis, Shaun P. Collin, Daniel P. Costa, Reny P. Devassy, Victor M. Eguiluz, Christine Erbe, Benjamin S. Halpern, Harry R. Harding, Michelle N. Havlik, Timothy A. C. Gordon, Nathan D. Merchant, Mark Meekan, Jennifer L. Miksis-Olds, Miles Parsons, Milica Predragovic, Andrew N. Radford, Craig A. Radford, Stephen D. Simpson, Hans Slabbekoorn, Erica Staaterman, Ilse C. Van Opzeeland, Jana Winderen, Xiangliang Zhang, Francis Juanes. The soundscape of the Anthropocene ocean. Science. DOI: 0.1126/science.aba4658 .

¡Compartir!