• Amb l’entrega de les beques, conclou l’edició 2023-2024 del programa ‘Científic@s en pràctiques’ a les Balears, una iniciativa impulsada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Associació Espanyola per a l’Avanç de la Ciència (AEAC)
  • La Fundació Talgo, la Fundació Pfizer i l’AEAC han premiat l’esforç i dedicació dels estudiants amb beques per a material escolar i un guardó especial al millor treball presentat
  • La iniciativa s’ha dut a terme a quatre comunitats autònomes: Madrid, Astúries, Balears i Galícia

El passat divendres 4 d’octubre, va tenir lloc a Mallorca l’entrega de beques del programa ‘Científic@s en pràctiques‘, que ofereix als joves estudiants l’oportunitat d’acostar-se al món de la ciència a través d’estades d’una setmana en laboratoris d’investigació. Tres estudiants de 3r d’ESO de l’IES Josep Sureda i Blanes van ser premiats amb beques per a material escolar durant la cerimònia, celebrada al Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, IEO-CSIC).

Les beques, atorgades a nivell nacional per la Fundació Talgo, la Fundació Pfizer i l’AEAC, reconeixen el rendiment destacat dels alumnes en aquest programa de divulgació científica. Per optar a una d’aquestes ajudes, els estudiants van presentar treballs on resumien els aprenentatges, experiències i activitats realitzades durant les seves estades.

A les Balears, dotze estudiants de 3r d’ESO, provinents de l’IES Josep Sureda i Blanes i de l’IES Son Rullan, van participar en el programa. Durant una setmana, els joves es van integrar en centres d’investigació prestigiosos, col·laborant amb equips científics en projectes reals. A més, durant el curs escolar, les classes van fer visites guiades a aquests centres per conèixer de prop el treball dels investigadors i les seves rutines diàries.

Els estudiants van col·laborar amb diverses institucions de renom. Al Instituto Español de Oceanografía, Centre Oceanogràfic de Balears (COB, IEO-CSIC), van treballar amb el Grup d’Oceanografia d’Ecosistemes i el Marine Climate and Modelling Lab, investigant la microbiologia marina i analitzant la diversitat del plàncton i de les larves marines.

A l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), van explorar conceptes avançats de física amb el Grup de Transport i Informació en Sistemes Quàntics, aprofundint en la física de sistemes quàntics i la seva aplicació.

Per la seva part, a l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), van col·laborar amb els grups d’investigació en Biologia Cel·lular del Càncer, Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica, i Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular, on es van familiaritzar amb innovadores teràpies en l’àmbit de la salut.

L’organització d’aquestes estades a les Balears va comptar amb el suport de les unitats de comunicació i divulgació del COB, IFISC, IdISBa i la Delegació del CSIC a les Illes Balears, que van facilitar el desenvolupament de les activitats i la seva difusió.

L’acte de clausura i l’entrega de diplomes es va celebrar el 3 de juny a la sala d’actes de Sa Riera, a la Universitat de les Illes Balears. Aquest esdeveniment va posar fi a una setmana enriquidora en què els joves participants van viure de primera mà el fascinant món de la investigació científica, albirant possibles futurs professionals en aquest camp.

 

Sobre ‘Científic@s en pràctiques’

El programa ‘Científic@s en pràctiques’ és una iniciativa promoguda pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Associació Espanyola per a l’Avanç de la Ciència (AEAC), coordinada per Jesús Rey, investigador de l’Institut de Filosofia (IFS-CCHS, CSIC). Aquest projecte va néixer el 2019 amb l’objectiu d’expandir-se progressivament per tot el territori nacional. Després de consolidar-se a la Comunitat de Madrid durant tres anys, en el curs 2023-24 es va estendre a les Illes Balears, Astúries i Galícia.

En total, 124 estudiants de 3r d’ESO i 1r del Programa de Diversificació Curricular (PDC) de 17 instituts van participar en estades d’investigació en grups del CSIC i hospitals. L’objectiu del programa és oferir a joves de zones desfavorides l’oportunitat de realitzar pràctiques en laboratoris científics, involucrant-se en projectes d’investigació i convivint amb professionals del sector.

Més informació a la pàgina oficial del programa: Científic@s en pràctiques.

¡Compartir!