Uno de los investigadores da una charla en el vagón del tren de Sóller

Amb el xiulet del tren i l’entusiasme dels viatgers, el passat 11 de novembre, el tren de Sóller es va convertir en un laboratori sobre rails. La Universitat de les Illes Balears, juntament amb la Delegació del CSIC a les Illes Balears, l’IFISC i l’IMEDEA, va organitzar una jornada plena de descobriments: ‘Ciència a tot tren’. Avui, amb gran emoció, compartim el vídeo resum i les fotografies que capturen l’essència d’aquest esdeveniment inoblidable.

El viatge, que va iniciar-se a l’estació de Ferrocarrils de Sóller a Palma, va ser més que un simple trasllat. Una vintena de científics i científiques de diverses institucions públiques de recerca a les Balears es van unir per desvetllar els misteris del seu treball a través de microxerrades que barrejaven la ciència amb la cultura, l’etnologia i el paisatge natural de la nostra regió. El fons de la serra de Tramuntana va oferir un escenari espectacular, complementant les temàtiques de les xerrades que anaven des de la botànica fins a l’oceanografia.

En arribar a Sóller, els participants van poder gaudir de visites a centres culturals i científics emblemàtics, com ara el Jardí Botànic, el Museu Balear de Ciències Naturals i el Museu de la Mar. Aquests espais van obrir les seves portes per continuar amb la jornada de divulgació científica, facilitant un espai d’aprenentatge i descobriment per a persones de totes les edats.

L’activitat, que va ser completament gratuïta i oberta al públic general, va destacar per la seva capacitat de fer la ciència accessible i entretinguda, demostrant que el coneixement científic pot estar a l’abast de tothom i ser compartit en qualsevol lloc, fins i tot en un tren.

Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diferents entitats i el suport de Ferrocarril de Sóller, S.A., MUCBO, Museu Marítim de Mallorca i la FECYT. Així mateix, van participar el Centre Oceanogràfic de Balears (COB, IEO-CSIC); la unitat territorial de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME); el Sistema d’Observació i Predicció Coster de les Illes Balears (ICTS SOCIB); l’Institut d’Investigació Agroambiental i d’Economia de l’Aigua (INAGEA), i la Fundació Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).

Celebrem l’èxit de ‘Ciència a tot tren’, que amb un “ple absolut”, va aconseguir unir a la comunitat en una celebració de la ciència i la cultura. Convidem a tots a veure el vídeo resum i a recórrer la galeria de fotos per reviure aquesta experiència única. I per a aquells que se la van perdre, els estenem una invitació a no deixar passar la propera oportunitat de viure la ciència d’una manera tan vibrant i propera.

 

 

¡Compartir!