El Consell de Mallorca ha reconegut recentment la col·lecció museogràfica del fons de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats – IMEDEA (CSIC-UIB) situat a Esporles.
Segons expliquen des de l’Institut, la col·lecció museogràfica de l’IMEDEA (CSIC-UIB) consta d’una exposició permanent ‘Gimnèsies i Pitiüses: dos mons a part’ en què, a partir d’exemplars fòssils i actuals, presenta algunes de les diferències faunístiques més notables que hi havia entre aquests dos conjunts d’illes en el passat, quan van ser colonitzades pels humans. Aquesta mostra vol divulgar la importància de les col·leccions de ciències naturals, fent èmfasi en l’evolució des de l’origen fins al present. A partir de diferents exemplars de la col·lecció, s’expliquen moments importants de la història de les Illes Balears.
La col·lecció, que es conserva a l’IMEDEA (CSIC-UIB) i constitueix una eina fonamental per a l’estudi de la natura, comprèn més de 200.000 exemplars i està en procés de creixement com a resultat de les campanyes científiques i de les investigacions del personal investigador de l’Institut. A més, a l’inventari del fons de l’IMEDEA (CSIC-UIB) hi consta una col·lecció de més de 95.000 exemplars de vertebrats. El conjunt comprèn les col·leccions paleontològiques (fòssils) i zoològiques (exemplars actuals) que provenen del territori de les Illes Balears, àrees circumdants i altres zones del món.
Per posar aquesta col·lecció al servei dels investigadors i altres interessats, l’IMEDEA (CSIC-UIB) ha implementat millores en les mesures de seguretat, les mesures de conservació preventiva, la disponibilitat de visites, el servei de préstec i la consulta de les col·leccions. A més, des de 2010 col·labora i participa amb els projectes Global Biodiversity Information Facility (GBIF) i Taxo&map, amb la finalitat de facilitar la consulta i descàrrega en línia, de forma lliure i gratuïta, de les bases de dades de la col·lecció.
A més de la col·lecció de l’IMEDEA (CSIC-UIB), el Consell de Mallorca ha reconegut també la col·lecció museogràfica d’Alfàbia, a Bunyola. Situada al conjunt arquitectònic d’aquesta finca declarada bé d’interès cultural, la col·lecció està ordenada des del segle XIX fins ara. Amb l’exposició permanent de la col·lecció, es pretén mostrar com es vivia en temps passats.
Amb aquest reconeixement, ja són deu els museus i les col·leccions reconegudes pel Consell i que poden accedir als ajuts que convoca el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, va destacar que amb el reconeixement dels fons de l’IMEDEA (CSIC-UIB), de l’àmbit de les ciències naturals, i d’Alfàbia, “cada vegada són més les col·leccions que compten amb aquest distintiu, que és una garantia de qualitat, seguretat i accessibilitat per al públic i personal investigador”. Les dues col·leccions, segons el Consell insular, compleixen amb els requisits d’obertura al públic, mesures de seguretat i d’accessibilitat per facilitar la investigació i la consulta dels fons.