• La mostra podrà visitar-se al Passeig del Born a Palma fins al 9 de gener.
  • L’exposició s’emmarca dins del Festival Còmic Nostrum 2021, organitzat pel Clúster de Còmic i Nous Mèdia.

Dijous passat 4 de novembre es va inaugurar el Festival Còmic Nostrum 2021 a Palma. Enguany, l’organització Clúster de Còmic i Nous Mèdia dedica el festival a la ciència i exhibeix nombroses exposicions al Casal Solleric i el Passeig del Born de Palma, Mallorca. A la inauguració van assistir totes les organitzacions que han secundat i participat en el festival. Una de les exposicions que s’exhibeixen és ‘La Ciència segons Forges’, produïda pel Consell Superior i Recerques Científiques (CSIC). A la presentació del dia 4 de novembre, va acudir el comissari de la mostra, Fernando del Blanc, i la Representant Institucional del CSIC a Illes Balears, Anna Traveset.

‘La Ciència segons Forges’ és un homenatge que el CSIC pretén fer a Antonio Fraguas ‘Forges’ aprofitant la celebració del 80 aniversari de la Institució. El canvi climàtic, el descobriment del bosó de Higgs, la pèrdua de biodiversitat, la reivindicació de més recursos per a la ciència espanyola…són alguns dels temes que l’humorista gràfic va plasmar de manera recurrent en les seves vinyetes. La mostra dedicada a Forges, que es podrà visitar des del 4 de novembre fins al 9 de gener alPasseig del Born a Palma, recull una selecció de 66 vinyetes del dibuixant protagonitzades per la ciència i la tecnologia.

El programa del Còmic Nostrum és molt complet i inclou també xerrades i altres activitats d’altres organitzacions. Pots consultar aquí la programació del festival.

Sota aquestes línies podràs veure algunes instantànies que vam recollir del dia de la inauguració:

Acto inaugural de las organizaciones que participan en el comic Nostrum 2021.

Anna Traveset, Respresentante del CSIC en Baleares, y Fernando del Blanco, comisario de la exposición.

Exposición ‘La Ciencia según Forges’ en el Paseo del Borne, Mallorca. 

Una pareja disfruta de la exposición en el Paseo del Borne, Palma

Pareja disfrutando de la exposición.

harla de Fernando del Blanco

Fernando del Blanco, responsable

harla Fernando del Blanco_1

Los asistentes escuchan la charla explicativa sobre ‘La Ciencia según Forges’

Aprofundint en ‘La Ciència segons Forges’

 

‘La Ciència segons Forges’ inclou 66 vinyetes publicades en el diari El País entre 1995 i 2018. El seu contingut reflecteix la particular interpretació de Forges sobre qüestions universals com l’origen de la vida o l’evolució humana; es deté en descobriments i teories com el Principi d’Arquimedes o la teoria dels forats negres, i recull vinyetes dedicades a científics eminents com Newton, Darwin o Einstein. Els avanços tecnològics apareixen a través d’un Cervantes twittero o un “robot d’encunyat gorrer”, entre altres situacions còmiques pròpies de l’estil de l’humorista. Fernando del Blanc, responsable de la biblioteca del Centre de Recerca i desenvolupament del CSIC i comissari d’aquesta exposició, va destacar recentment que “la mostra tracta de ser una finestra a la divulgació, a la curiositat i a un millor coneixement públic del que des de la ciència i la recerca es pot oferir a la societat”.

Forges, mort al febrer febrer 2018, també va dedicar moltes vinyetes a reclamar major atenció i recursos per a les institucions científiques i la comunitat investigadora. Aquesta reivindación també és present en dibuixos que al·ludeixen directament a les retallades pressupostàries i als eterns becaris. 

L’exposició ha estat itinerant durant 2020 i 2021 per les delegacions i centres de divulgació del CSIC en tota Espanya. ‘La Ciència segons Forges’ ha estat produïda per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i compta amb la col·laboració de la Fundació General CSIC a través de la convocatòria d’ajudes ‘Compte la Ciència’, així com amb el suport de la Fundació Dr. Antoni Esteve i del Insituto Quevedo de les Arts de l’Humor, pertanyent a la Fundació General Universitat d’Alcalá. I per descomptat, amb la generosa ajuda de la família d’Antonio Fraguas.

 

¡Compartir!