L’expedició Malaspina 2010 liderada pel CSIC és una fita en la investigació de l’oceà per la seva magnitud i per les seves aportacions al coneixement dels oceans. Els primers resultats d’aquesta expedició, dirigida des de l’IMEDEA, així com els desafiaments a què es va enfrontar, es mostren en aquesta exposició que acull el Centre d’Història i Cultura Militar de Palma.

Que l’acidesa de l’oceà ha augmentat un 30% des de la revolució industrial, que en el 88% de la superfície oceànica mostrejada han aparegut plàstics surant, o que hi ha unes 10 vegades més peixos del que es creia són algunes de les troballes científics que es reflecteixen en ‘Un mar de dades’. A través de 22 panells, aquesta exposició, que s’inaugurarà el 9 de maig al Centre d’Història i Cultura Militar de Palma, recull els descobriments més importants del projecte Malaspina. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta fins al 4 de juny.Una visita guiada i un col·loqui amb investigadors de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) completen el programa d’activitats.

Va ser el 15 de desembre de 2010 quan més de 250 investigadors i investigadores van iniciar, a bord dels vaixells d’investigació oceanogràfica Hespérides i Sarmiento de Gamboa, l’expedició Malaspina, que els va portar a recórrer el món en diferents etapes durant nou mesos. L’objectiu era conèixer l’impacte del canvi global en l’oceà i explorar la biodiversitat marina.

En el periple, l’equip investigador liderat per Carlos Duarte va acumular innombrables dades amb què va constatar la presència de contaminants en tots els punts en què es van prendre mostres, deduint que el transport atmosfèric de substàncies fa que aquestes estiguin presents fins i tot en alta mar. Així mateix, es va comprovar que microorganismes com bacteris, espores de fongs, pol·len o cèl·lules de fitoplàncton també ‘viatgen’ per l’aire cobrint distàncies que poden superar els 5.000 quilòmetres.

De caràcter interdisciplinari, el projecte Malaspina ha estat una fita en la investigació en ciències marines. Però, a més, ha unit el treball científic amb la formació de joves investigadors i el foment de la cultura científica a la societat. El projecte s’ha desenvolupat entre 2009 i 2014, pertany al Programa Consolider-Ingenio 2010 i ha estat liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en estreta col·laboració amb l’Armada Espanyola i la Fundació BBVA. L’expedició rep el seu nom de l’oficial de l’Armada d’origen italià Alejandro Malaspina, qui a finals de segle XVIII va dirigir la primera expedició científica de navegació espanyola i de la mort es van complir 200 anys el 2010 coincidint amb l’inici del projecte.

‘Un mar de dades’ ofereix l’oportunitat de conèixer aquesta expedició i bona part de les seves aportacions. L’exposició, que combina textos amb fotografies de gran format, ha estat realitzada i coordinada per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC sota la direcció de Pilar Tigeras i el comissariat tècnic de Laura Llera Arnanz. En el comissariat científic han participat Susana Agustí, Jordi Dachs, Carlos M. Duarte, Fidel Echevarría, Eugenio Fraile, Andrés Galera, Pep Gasol, Xabier Irigoyen, Xavier Niell i Rafel Simó. Moltes altres persones de les institucions implicades en el projecte Malaspina han participat en els continguts compartint les seves dades, coneixements, imatges i troballes.

Al voltant de l’exposició s’organitzarà una visita guiada el 9 de maig a les 20.15 h. Posteriorment, el 18 de maig a les 20 h., Tindrà lloc també al Centre d’història i Cultura Militar “Diàlegs al voltant de l’expedició Malaspina”, un col·loqui en el qual el periodista i comunicador Enric Culat entrevistarà Mariluz Fernández de Puelles (IEO) i a Francesca Iuculano (IMEDEA). Les dues investigadores de Balears ens explicaran les seves vivències a bord de l’Hespérides i el relat en primera persona de la seva participació en el projecte més important d’investigació oceanogràfica dut a terme fins al moment: l’expedició Malaspina.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Inauguració i visita guiada de l’exposició: dimarts, 9 de maig a les 20 h.

Col·loqui: ‘Diàlegs al voltant de l’expedició Malaspina’: dijous 18 de maig, 20 h.

Intervenen: Francesca Iuculano (IMEDEA, CSIC-UIB) i Mariluz Fernández de Puelles (IEO).

Modera: Enric Culat (IB3 Ràdio – “Programa Balears fa ciència”)

Entrades: Totes les activitats són gratuïtes. Horari de visita: Del 9 de maig al 4 de juny. De 10.30 h a 13.30 h (de dilluns a divendres) i de 10.30 h a 14.00 h (Dissabtes). Diumenges tancat.

Ubicació i contacte: Centre d’Història i Cultura Militar. Carrer Sant Miquel, 69 Bis, 07002 Palma. Telèfon: 971.227.058, Correu electrònic: histomilbal@et.mde.es

MÉS INFORMACIÓ

Vídeos

Materials

Enllaços

¡Compartir!