Amb finalitats científiques i divulgatius l’IMEDEA (CSIC-UIB) ha posat en marxa el primer Observatori Submarí Cablejat «SUB-EYE» de les Illes Balears.
En aquesta iniciativa col·labora el Govern balear a través del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura, LIMIA, i la ICTS SOCIB, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears.
L’observatori, situat a l’entrada del port d’Andratx, consta d’un node submarí, en la construcció ha participat l’empresa mallorquina Albatros Marine Technologies, que pot suportar fins a quatre dispositius IP alhora i que permet el seu accés en temps real mitjançant una connexió de fibra òptica.
En l’actualitat, consta de dues càmeres, les imatges s’envien a l’IMEDEA i s’emmagatzemen a alta freqüència. Així mateix, les imatges recollides es retransmet en «streaming» per al públic en general. Aquestes dades poden acoblar-se a variables ambientals mesures en continu pel LIMIA .Variables com la temperatura de l’aigua o el nivell de la mar s’extreuen des de l’estació costanera de SOCIB Els objectius del SUB-EYE són tres: en primer lloc, a proveir una sèrie temporal d’imatges i dades ambientals en continu d’un ambient marí «humanitzat» però visitat per nombroses espècies d’interès pesquer, tant comercial com recreatiu.
El grup d’Ecologia de Peixos de l’IMEDEA desenvolupa solucions basades en el reconeixement d’imatges per a l’estudi de l’ecologia d’aquestes espècies, i el SUB-EYE serà una «peça clau» en aquests desenvolupaments. Un segon objectiu és servir de plataforma de comunicació i difusió de resultats científics, i atraure l’interès del públic en general cap a les ciències marines. Finalment, pretén constituir-se com un node submarí, en el marc d’altres existents a Europa, que reculli informació sobre possibles alteracions en espècies o comunitats.