En aquest cicle de conferències per a tots els públics, comprovarem com tant el cinema clàssic com les últimes superproduccions de Hollywood utilitzen arguments científics que atreuen l’atenció de tots els espectadors, però Sabem diferenciar la veritat de la falsedat, el que ja és possible, del que mai arribarà a ser-ho? A través de fragments de pel·lícules i guiats per investigadors apassionats pel cinema i la ciència, coneixerem la lluita de gegants que la Biomedicina lliura amb els organismes més  petits; els virus. Descobrirem també quines possibilitats reals hi ha que un meteorit impacti amb la Terra i acabi amb el nostre planeta, o com, sense “les matemàtiques” no hagués estat possible l’exploració espacial.

Totes les conferències es realitzaran en CaixaForum Palma, a las 19:00

És necessàri inscripción prèvia

Dijous,7 de febrer a las 19:00

Virus emergents. Una amenaça Global

ESTER LAZARO. Doctora en Biologia i Científica titular al Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC) on es dedica a estudiar diferents aspectes relacionats amb l’evolució i adaptació viral.

Malgrat els indubtables avenços en biomedicina, la lluita contra els virus no és ni de bon tros una batalla guanyada. A més de l’aparició de noves variants virals capaços d’eludir la resposta immune o els tractaments farmacològics, en els últims anys han estat notícia un bon nombre de virus dels que abans no es tenia notícia i que en alguns casos han aconseguit establir-se amb èxit en la nostra espècie. En la ment de tots està el virus causant de la SIDA, les noves variants del virus de la grip o, més recentment, l’epidèmia de Ébola a l’Àfrica, que a causa de l’arribada del virus a Europa i Amèrica ha generat una gran alarma social. El cinema s’ha fet ressò d’aquesta confrontació virus-humans en un bon nombre de pel·lícules en les que els virus han estat a punt d’acabar amb l’espècie humana. En aquesta xerrada es compararà el tractament que es dóna a les epidèmies virals en aquestes pel·lícules amb el coneixement que les investigacions científiques i la història ens han aportat sobre la realitat biològica dels virus, que no són més que simples actors en un escenari en el que tots competim per sobreviure.

Ester Lázaro és Doctora en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Madrid. Actualment és científica titular al Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC). La investigació que desenvolupa està destinada a entendre les bases moleculars i la dinàmica de l’evolució viral, amb l’objectiu d’identificar els paràmetres que determinen la seva gran capacitat d’adaptació i poder aconseguir així teràpies més efectives. És autora d’un bon nombre d’articles científics en revistes internacionals de reconegut prestigi i de nombroses presentacions en congressos. També és coordinadora de l’assignatura “Virus de microorganismes” del màster de Virologia organitzat per la Universitat Complutense de Madrid. Aquestes tasques les compatibilitza amb una intensa tasca divulgadora per apropar la ciència al gran públic a través de llibres, conferències, articles en premsa i col·laboracions en programes de ràdio i televisió.

Dijous, febrer 14, 2019

Math fiction: “matemàtiques” i crispetes

CLARA GRIMA. Professora titular de Matemàtica Aplicada a la Universitat de Sevilla i divulgadora científica en Diferents mitjans.

Les matemàtiques són part Fonamental de la nostra vida i, per Tant, d’una o Altra forma apareixen en Tots els llibres que Hem llegit i en cada Pel·lícula que Hem vist. A l’Llarg d’AQUESTA xerrada, descobrirem d’una forma Molt amena com “les mates” i les dones matemàtiques van Ajudar, per Exemple, Als aliats a guanyar la Segona Guerra Mundial o permetre a la NASA posar en òrbita a els coets del programa Apol · el. També aprendrem de demostrar un teorema et olla Fer aconseguir 1 milio de dolars, o com Gràcies a les matemàtiques pots aconseguir que et eliminin del cens … Però que sembli 01:00 accident. Figures “femenines” ocultes, genis indomables, enigmes desxifrats, ments meravelloses i Moltes crispetes: un Equació gairebe perfecta.

Clara Grima és professora titular de Matemàtica Aplicada a la Universitat de Sevilla. Investiga sobre Matemàtica Discreta i entre les seves publicacions científiques destaca el llibre “Computational Geometry on Surfaces” (Springer, 2001). En l’àmbit de la divulgació de la ciència és autora del bloc “Mati i els seus mateaventuras” (premi Bitácoras al millor bloc d’Educació el 2011, premi 20Blogs al millor bloc en 2012 i premi Prismes a la millor web de divulgació científica de 2013) , del llibre “Fins a l’infinit i més enllà” (Espasa, 2013) i de “La matemàtica vigila la teva salut” (Next Door, 2017). És col·laboradora en Jot Down, CienciaXplora, Naukas, el programa de TVE “Òrbita Laika” i el podcast “Els 3 porquets” (premi Bitácoras 2016 al millor podcast). Recentment ha rebut el premi COSCE 2017 a la Difusió de la Ciència.

Dijous, febrer 28, 2019

Meteorits: missatgers de l’espai

Jesús Martínez-Frías. Doctor en Geologia. Investigador de l’Institut de Geociències (CSIC-UCM), on dirigeix el grup de recerca de Meteorits i Geociències Planetaris i la Xarxa Espanyola de Planetologia i Astrobiologia (REDESPA)

Els meteorits són exemplars únics que proporcionen una informació essencial sobre la formació de la Terra i altres cossos planetaris del sistema solar. Van exercir un paper fonamental en la coevolució geològica i biològica del nostre planeta a través dels grans impactes i la seva relació amb les extincions. També van poder estar implicats en l’origen de la vida a la Terra, aportant aigua i altres compostos inorgànics i orgànics.

En aquesta xerrada i a través de fragments de pel·lícules i documentals, abordarem la composició, origen i tipologia dels meteorits: ara sabem que hi ha meteorits no només procedents dels asteroides, sinó també de la Lluna i de Mart; la possibilitat que la seva caiguda i impacte amb la Terra pugui comportar problemes relacionats amb l’anomenada Protecció Planetària, també coneixerem el registre històric, els principals cràters d’impacte, el risc de col·lisió i les seves conseqüències a diferents escales planetàries.

Jesús Martínez Frías és doctor en expert en meteorits, geologia planetària i astrobiologia. Membre de les missions NASA-MSL (Curiosity), ESA-ExoMars i Mars2020 i del projecte BIOMEX (ISS). Ha participat en 40 projectes i nombroses campanyes científiques. Compta amb 9 llibres i més de 200 publicacions. Les seves investigacions han estat portada a Nature Geoscience, Geology, Astrobiology, Icarus, Episodes, Spectroscopy Europe i Science (en aquesta última com a membre de l’equip NASA-MSL). Ha dirigit 14 tesis i projectes de TFG / Màster i impartit més de 250 conferències. Ha estat membre del conveni fundacional del CAB, on va ser cap del laboratori de geologia planetària i del Dep. De Planetologia i habitabilitat. Ha participat en el vol de la NASA / SETI per a l’estudi de les Leònides i en diverses campanyes a l’Antàrtida, Costa Rica, Islàndia i Mauritània per a l’estudi d’anàlegs planetaris. Ha estat membre del Comitè Científic Assessor del CSIC, Conseller de EANA, membre del Comitè de Recursos Naturals de l’ONU, membre de la Divisió de Ciències Planetàries de la EGU, president de la IUGS-AGAFA i vicepresident de la UNCSTD, membre cor- fundador de la Xarxa Iberoamericana d’Astrobiologia i de l’Institut Europeu d’Astrobiologia i instructor d’astronautes de l’ESA del programa ESA-Pangaea al Geoparque Mundial UNESCO de Lanzarote. Actualment és Cap del Grup de Recerca de Meteorits i Geociències Planetàries del CSIC, director del Laboratori de Geociències de Lanzarote, President de la International Association for Geoethics (IAGETH) i Membre de la Comissió d’Astrobiologia de la IAU. Entre els seus reconeixements ha rebut dos premis de la NASA, 5 de l’ESA i la Placa d’Honor de l’Associació Espanyola de Científics.

Reserva la teva entrada 

 

¡Compartir!