El 3 i 4 de febrer han tingut lloc a CaixaForum Palma les I Jornades sobre l’Ensenyament de les Ciències: el mar com a recurs educatiu organitzades per la Delegació del CSIC a les Illes Balears, pel Consell General d’Il·lustres Col·legis Oficials de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències d’Espanya i pel Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), a través de Medclic: el Mediterráneo a un clic amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

Aquestes jornades responen des de la innovació educativa, a necessitats formatives de mestres, professors i professionals de l’educació i exploren, en aquesta edició, les possibilitats de la mar com a recurs educatiu.

El programa té entre els seus objectius: integrar les ciències marines i l’oceanografia en els programes educatius, fomentar la cultura oceànica dels estudiants i obrir vies de col·laboració entre investigadors, divulgadors i comunitat educativa.

Conferències, tallers, monòlegs científics i visites guiades completen un programa d’activitats en què han compartit materials, recursos i propostes didàctiques que permeten entendre aspectes clau sobre els oceans.

L’acte inaugural d’aquestes jornades va ser presidit pel vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Sr. Gabriel Barceló, pel conseller d’Educació i Universitat, Dr. Martí March, pel director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons , pel representant institucional del CSIC a les Illes Balears i director del SOCIB, Dr. Joaquim Tintoré, pel degà del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears, Sr. Sebastià Mandilego, i per Margarita Pérez Villegas, directora de CaixaForum Palma.

«L’oceà cobreix el 71% del planeta, és l’origen de la major part de la vida existent a la Terra, regula el clima, ens abasteix d’oxigen, energia i aliment. No obstant això les ciències marines es troben entre les disciplines menys representades en els programes educatius. Educadors, docents i investigadors hem de treballar conjuntament per integrar les ciències marines i l’oceanografia en els programes curriculars i així fomentar la cultura oceànica en l’educació formal i no formal ».

Amb aquesta intenció s’han desenvolupat les I Jornades sobre l’ensenyament de les ciències a què han acudit al voltant de cent professors de Primària i Secundària. Aquesta iniciativa té l’objectiu d’apropar el mar a l’escola i mostrar el potencial educatiu de les ciències marines per la seva interdisciplinarietat i multidimensionalitat. L’estudi de la mar suposa la compressió de continguts i conceptes provinents de la física, la biologia, la química, l’enginyeria, la geologia, les matemàtiques i també de la història, l’arqueologia i del nostre patrimoni cultural. També permet conèixer les activitats associades al mar, com el turisme, la pesca, el transport marítim, etc., aspectes clau per al coneixement del nostre entorn natural, econòmic i social.

El programa formatiu d’aquestes jornades ha servit per presentar al professorat l’estat actual de la investigació sobre el mar i introduir conceptes clau per entendre com són i com funcionen els oceans. També s’han donat a conèixer alguns dels centres de recerca, laboratoris i infraestructures dedicades a l’estudi del medi marí de les Illes Balears.

Investigadors, divulgadors i docents han tractat temes com els organismes que habiten en l’oceà, com el mar interacciona amb l’atmosfera, d’on ve l’aigua de la mar i per què és salada, quins són els efectes del desglaç a l’escalfament global o com els instruments i tecnologies emprades per la nova oceanografia han canviat la forma d’investigar el mar.

El dinamisme ha marcat aquestes jornades amb activitats teòriques i pràctiques: conferències a càrrec d’especialistes en didàctica de les ciències, tallers senzills i’lowcost ‘, monòlegs científics i visites guiades al Vaixell Oceanogràfic SOCIB i a les exposicions de CaixaForum Palma.

Aquesta trobada respon a les necessitats formatives que els mestres i professionals de l’educació tenen a l’hora d’ensenyar ciències. És important ressaltar que els docents es troben en un posició de privilegi ja que el seu paper és el de transmetre als alumnes els coneixements, actituds i valors necessaris per entendre un món en què els avenços en la ciència i la tecnologia són cada vegada més rellevants.

Compromesos amb la investigació docent i la formació del professorat

En aquest marc, l’Obra Social “la Caixa” impulsa la investigació docent i la divulgació científica i per tant dóna suport a les institucions organitzadores. Així, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) té entre les seves funcions “col·laborar en l’actualització del coneixement en ciència i tecnologia del professorat d’ensenyaments no universitaris”. Per a això investigadors i mestres treballen conjuntament per tal de dissenyar nous materials didàctics i investigar nous models que facilitin l’ensenyament de la ciència. Una mostra d’aquest compromís és el programa d’àmbit nacional amb projecció internacional “El CSIC a l’Escola” així com totes les activitats de formació del professorat que realitzen la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica del CSIC.

El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), a través del projecte Medclic: el Mediterrani a un clic, té la voluntat d’involucrar al professorat per aconseguir la sensibilització de la comunitat educativa cap a aspectes ambientals. Concretament el SOCIB posa a disposició dels docents activitats i recursos educatius innovadors per integrar les ciències marines i l’oceanografia a l’aula i augmentar la cultura oceànica.

Per la seva banda el Consell General de Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències, que empara i representa els professionals de l’educació en el territori espanyol, promou iniciatives que contribueixin a millorar la qualitat de l’educació, ja que aspira a convertir-se en un factor clau per a la dinamització i innovació de la docència. Aquestes jornades són a dia d’avui un referent en els programes de formació docent amb més de 12 anys de trajectòria.

Col·laboren també en aquesta activitat l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), l’Institut d’Investigacions Marines de Vigo (IIM, CSIC), la Universitat de les Illes Balears (Programa Demolab), la Fundació Collserola i la Fundació Palma Aquàrium, així com el Govern de les Illes Balears a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme; i també de la Conselleria d’Educació i Universitat.

 

Programa

Tallers

¡Compartir!