L’ONU en 2015 va declarar l’11 de febrer com el ‘Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència’ amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes. Dins d’aquest marc els centres de recerca del CSIC a les Illes Balears realitzaran activitats per a visibilitzar el treball de les seves científiques i interessar a nenes i adolescents en les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, sigles en anglès).
Les activitats que es realitzaran són:
Activitats de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)
CITES RÀPIDES AMB CIENTÍFIQUES:
Sona la campana i tens 5 minuts per a conèixer d’una manera distesa, amè i divertit a la primera de les 8 científiques participants que desenvolupen la seva activitat en el IMEDEA (CSIC-UIB). Les xerrades estaran més centrades en la seva experiència vital, en el paper de la dona en la ciència: què els va impulsar a dedicar-se a la ciència, les seves vivències en el món científic, els seus projectes actuals, etc.
Les cites ràpides en ciència (traduït directament del terme anglès speed-*dating) sorgeixen durant els últims anys com una activitat divulgativa informal i dinàmica, que facilita la interacció de grups de gent per a rebre informació de científics i científiques en primera persona, podent fer preguntes i així resoldre dubtes d’una manera pròxima i amena.
Científiques participants:
-
- Julia Castro Fernández-Pacheco (FPU; Dpto. Ecologia Marina)
- Ananda Pascual (Investigadora Científica; Dpto. Oceanografia i Canvio Global)
- Fiona Tomás (Científica Titular; Dpto. Ecologia Marina)
- Nuria Marbà (Investigadora Científica; Dpto. Oceanografia i Canvio Global)
- Raquel Muñoz (FPU; Dpto. Oceanografia i Canvio Global)
- Margarida Barceló (Marie Curie; Dpto. Ecologia Marina)
- Gema Hernán (Doctora contractada; Dpto. Ecologia Marina)
- Inés Castejón (PostDoc; Dpto. Ecologia Marina)
Data: Divendres 11 de febrer, 18h.
Lloc: Sala d’actes de Ca n’Oleo (Carrer de l’Almudaina, 4, Palma)
Inscripcions:
– Termini d’inscripció: fins al dijous 10 de febrer
– Places limitades: 42 (per restriccions COVID)
– Reserves:
Mail: comunicacio@imedea.uib-csic.es
Móvil: 667929611
VÍDEO SOBRE BEATRIZ MORALES
Elaboració d’un vídeo titulat ‘Ilusiones cumplidas: Beatriz Morales-Nin’, que mostra el costat més personal d’una investigadora referent com és Beatriz Morales, Professora de Recerca emèrita del IMEDEA (UIB-CSIC), que es pot visualitzar en el següent enllaç del canal institucional del IMEDEA en YouTube: https://youtu.be/eKcdfqhlyCc.
En ‘Il·lusions complertes: Beatriz Morales-Nin’ la científica ens parla en tercera persona sobre la seva trajectòria professional i les directrius de la seva carrera. Les seves aventures i desventures en un món que, en aquells dies, era pràcticament d’homes.
Activitats del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB)
Campanya de sensibilització
La ICTS SOCIB llançarà una campanya de sensibilització en xarxes socials, en la qual compartirà els testimoniatges de les seves investigadores i tècniques, donant visibilitat a la labor que realitzen des de la ICTS SOCIB, la primera i única Infraestructura Científica i Tècnica Singular de les Illes Balears. La campanya es difondrà a través de les seves xarxes socials (Twitter: @socib_ictss i Facebook: ICTS SOCIB) i amb les etiquetes #11F, #11FBalears i #MujeresSOCIB.
Kahoot! “Coneix les oceanògrafes d’ahir i d’avui”
A més, llança la segona edició del joc en línia educatiu gratuït “Coneix a les oceanògrafes d’ahir i d’avui”, en castellà, català i en anglès. Aquest joc, basat en la plataforma gratuïta per a l’aprenentatge mòbil Kahoot!, està destinat a l’alumnat de secundària (i al públic en general). Aquest Kahoot! fa un repàs per la història de les dones en l’oceanografia des de la primera i única dona que va donar la volta al món en l’època de les grans exploracions, Jeanne Baret (1740-1807), fins a les heroïnes de la conservació de l’oceà dels nostres dies, que treballen en centres com la ICTS SOCIB.
Materials i recursos educatius
D’altra banda, es distribuiran recursos i materials educatius com la làmina per a acolorir i retallar “Quina oceanògrafa vols ser?” destinada al públic infantil, el vídeo “Ana, una oceanògrafa del segle XXI” per a tots els públics i la infografia “Oceanògrafes, les científiques que estudien l’oceà”, per a animar a les joves a dedicar-se a aquesta professió científica.