Gràcies a la col·laboració entre la Representació del CSIC a les Illes Balears i la Direcció General de Política Universitària i Recerca l’exposició ‘Les noies som guerreres… i també enginyeres (i científiques, tecnòlogues, matemàtiques…)’ es podrà veure en diferents espais de les illes durant els pròxims mesos.
A partir de l’11 de febrer la seu de la Fundació Bit a Menorca acollirà l’exposició ‘Las chicas somos guerreras… y también ingenieras (y científicas, tecnólogas, matemáticas…)’, una mostra original del Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC en el marc del projecte europeu Hypatia.
Aquesta exposició es pot visitar de manera gratuïta i es posarà a la disposició dels i les assistents un enllaç que permetrà escoltar audioguies que explicaran en profunditat cada panell de la mostra a través dels seus dispositius mòbils.
Aquesta exposició està constituïda per 26 panells amb il·lustracions molt actuals que van acompanyades de textos amens i suggeridors. A partir dels quals es convida a reflexionar sobre el paper de les dones en la ciència i la tecnologia. Així mateix, pretén despertar l’interès de les estudiants per les carreres científiques i tecnològiques, també conegudes per carreres STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
A més, el públic assistent podrà conèixer aspectes importants sobre el paper de les dones en la ciència i la tecnologia, com la seva contribució en l’avanç del coneixement científic i el fet que les noies no s’haurien d’enfrontar a cap obstacle a l’hora de decidir la seva professió. Igualment, la mostra dona a conèixer el nom i destaca el treball d’investigadores al llarg de la història.
D’altra banda, encara que aquesta exposició està emmarcada en l’11 de febrer, ‘Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència’ es decideix fer itinerant a les illes durant els pròxims mesos per a recordar tots els dies de l’any que cal treballar per una igualtat real dins de l’àmbit científic i demostrar a les joves que són capaces de fer carreres STEM.
Sobre les carreres STEM i el Projecte Hypatia
És necessari reflexionar sobre el paper de la dona en la ciència i la tecnologia? Què són les carreres STEM?
Coneixem dones inventores? Poden influir les joguines a l’hora de triar una professió? Quina relació hi ha entre els ‘emojis’ i les dones STEM? Aquestes són algunes preguntes que intentarà respondre aquesta exposició, que sorgeix amb motiu de la participació del MNCN en el Projecte Europeu Hypatia i que està dirigida principalment als i les joves.
Hypatia és un projecte finançat per la Comissió Europea i s’emmarca en el context del programa marc Horitzó 2020. El seu objectiu és fomentar el model STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) posant en contacte a centres educatius, museus de ciències, instituts de recerca i indústria amb experts en qüestions de gènere i amb els propis adolescents.