El 21 d’abril de 2021, es va presentar I’Informe Mar Balear 2021, una eina que posa a la disposició del públic la millor informació disponible i actualitzada sobre l’estat de la mar Balear.
En aquest informe han participat els principals centres de recerca marina com I’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC – UIB) o el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), l’Instituit Espanyol d’Oceanografia (IEO), la Universitat de les Illes Balears (UIB), l’Institut de Menorca d’Estudis (IME), l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), el Govern de les Illes Balears (caib) i la Fundació Marilles. A més, l’informe ha comptat amb el suport financer de la Fundació Marilles i Fundatur.
El primer Informe Mar Balear es va publicar el març de 2020 i comptava amb 100 indicadors. Actualment, s’han actualitzat la meitat d’ells i s’han afegit 50 indicadors nous com a corals de profunditat, salinitat i mol·luscs protegits entre altres.
D’altra banda, l’informe no sols es compon d’indicadors ecològics sinó també d’indicadors socials i econòmics com, per exemple, el nivell d’inversió en àrees marines protegides, l’ocupació generada en sectors relacionats amb l’economia blava o la pressió humana sobre les illes.
L’impacte de la COVID-19 durant el 2020 queda clarament reflectit en indicadors com el soroll submarí, l’ús de platges o les captures de pesca professional. Així i tot, encara és aviat per a determinar si ha tingut impacte significatiu sobre algunes espècies o hàbitats marins.
Igualment, s’ha desenvolupat una nova plataforma web per a facilitar l’accés a la informació i s’ha estructurada en 10 capítols temàtics que són: hàbitats protegits, qualitat d’aigua, espècies emblemàtiques, canvi global, resposta social, pressions, àrees marines protegides, pesca, platges i beneficis.
Informe Mar Balear 2021 es pot consultar en Informe Mar Balear – Información del mar Balear al alcance de todo el mundo.