Torna a Balears “La Nit Europea dels Investigadors” carregada d’activitats per a tots els públics: exposicions, tallers, tasts científiques…

El CSIC està de celebració: l’exposició La vinya el vi i el CSIC: 200 anys d’investigació, s’exposarà a Sa Clastra de Son Espanyol (ParcBit) durant la Nit Europea dels Investigadors a Palma, el proper dijous 28 de setembre.

La Nit Europea dels Investigadors és un projecte de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dins de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020, i té lloc simultàniament en més de 300 ciutats europees des de 2005. El seu principal objectiu és apropar els investigadors als ciutadans perquè coneguin el seu treball, els beneficis que aporten a la societat i la seva repercussió en la vida quotidiana.

A les Balears reprenem l’organització d’aquesta activitat de mans del Govern de les Illes Balears, mitjançant la Direcció General d’Innovació i Recerca, la Delegació del CSIC a les Illes Balears, del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB ) a través del programa MEDCLIC, el Mediterrani a un clic (Obra Social “la Caixa”) i del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia.

Aquí et detallem el programa d’activitats:

Dilluns, setembre 25, 2017 / 18h-21h La Mola (Menorca)

Humor, oceanografia i gastronomia a La Mola

Visita a la instal·lació científica Jaume Ferrer

L’Estació Científica Jaume Ferrer de la Mola obrirà les portes en una jornada on els menorquins podran visitar les instal·lacions i conèixer el personal científic. De 18 a 21 hores i càrrec dels tècnics de l’Estació Científica i del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), es mostrarà una exposició sobre els programes de seguiment científic que es realitzen. La investigadora i directora del Centre Oceanogràfic de Balears de l’IEO i directora científica de l’Estació Jaume Ferrer, Salut Deudero, presentarà el programa científic a les 18.30 hores.

Xerrada “El marisqueig al port de Maó, ahir i avui”

A més, a les 19 hores, es durà a terme la xerrada “El marisqueig al port de Maó, ahir i avui”, a càrrec d’Adolf Sintes, membre de la secció de Ciències Socials de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i autor de diversos llibres i articles sobre el producte de Menorca, la història i tradicions.

Demostració gastronòmica i tast de musclos

Els assistents també podran gaudir d’una demostració gastronòmica i tast de musclos del port de Maó amb diferents tipus de salsa maionesa, de la mà de l’associació Fra Roger Gastronomia i Cultura. El tast es maridarà amb vi blanc de Binifadet i el Consell Regulador Denominació d’Origen Formatge Maó també participarà oferint un tast de formatges.
Monòleg científic

Per fer la visita més lúdica, la monologuista i científica Ana Payo oferirà dos monòlegs: “Una oceanògrafa de secà” i “Ana i Paco una història d’amor (entre gavines)”. Ana Payo és oceanògrafa i ambientòloga i més, divulga amb Big Van i milita en la lluita contra el canvi climàtic i la desigualtat de gènere.

Dijous, setembre 28, 2017 / 18h-21h Parc Bit (Mallorca).

El ParcBit, espai per a la ciència i els vins

Tast de ciència i vins

Sa Clastra de Son Espanyol (ParcBit) acollirà un “tast de ciència i vins” amb l’objectiu de divulgar la part més científica del món dels vins, així com la investigació que s’està realitzant sobre l’activitat vitinícola. A partir de les 18 hores donarà comença la degustació de vins DO Pla i Llevant i Petits Cellers de Mallorca ia les 19 i 20 hores, els assistents podran fer unes cates dirigides per l’expert Pere Balda, doctor en Enologia per la Universitat de la Rioja .

Exposició “La Vinya, el vi i el CSIC: 200 anys d’investigació”

Els assistents a aquest esdeveniment a més, podran gaudir de l’exposició “La Vinya, el vi, el CSIC: 200 anys d’investigació”, organitzada des de la Delegació del CSIC a les Illes Balears. La mostra ofereix una visió multidisciplinar, divulgativa i didàctica sobre el vi i la vinya a la història i la cultura d’Espanya.

‘La vinya, el vi i el CSIC. Dos segles d’investigació ‘, un recorregut pel passat i el present de la investigació realitzada en els diferents centres del CSIC al voltant de la vinya i el vi a la història i la cultura d’Espanya.

Des d’una perspectiva multidisciplinària divulgativa i didàctica, la mostra ofereix un acostament general al vi en les humanitats i la seva rellevància en l’arqueologia, seguida d’un repàs breu de les principals aparicions del consum del vi en la història a través de diferents civilitzacions. L’exposició visibilitza la importància del vi en la filologia bíblica i s’endinsa en la presència d’aquest brou en la poesia andalusina. A la part final, aprofundeix en la importància de la vinya en el comerç de la península ibèrica i presenta la tasca del CSIC a la investigació i identificació de diferents varietats de vinya. En resum, es tracta d’una visió global i històrica de la interrelació de la vinya i el vi en les diferents cultures i especialitats científiques.

Aquesta edició de l’exposició ha estat produïda per la Delegació del CSIC a les Illes Balears, adaptada de l’original del grup de viticultura de la Missió Biològica de Galícia i del Museu Nacional de Ciències Naturals (tots dos, centres del CSIC) i compta, a través l’apadrinament de l’anomenat ‘Espai Clemente’ del Grup José Estévez, amb la participació de diversos cellers espanyoles: Terras Gauda, Abadia da Cova (Adegas Moure), Hereus del Marquès de Riscal, Freixenet, Borsao, Alt Moncayo, Lustau (Grup Luis Caballero ) i Vega Sicília. Té també el suport de l’Associació Plataforma Tecnològica del Vi d’Espanya-PTV i Bancor.

 

Presentació de nou programa Balears Fa ciència TV

A les 18:30 hores, el periodista i divulgador científic Enric Culat presentarà el nou programa “Balears fa ciència”, que emetrà IB3 Televisió en els propers mesos.

Divendres, setembre 29, 2017 / 18h-21h Palma (Mallorca)

Canyes amb científics i científiques i visites al Vaixell Oceanogràfic SOCIB

Jornada de portes obertes B/O SOCIB:

A partir de les 18’00 hores, a l’Escala Reial del port de Palma, el Buc Oceanogràfic SOCIB obrirà les seves portes perquè, a través del personal investigador, tècnic i tripulació, puguis conèixer com s’investiguen els oceans del segle XXI. Aquesta activitat és una iniciativa de Medclic: la Mediterrània a un clic, programa d’investigació i divulgació de l’Obra Social “la Caixa” i de la ICTS SOCIB per apropar a la societat la investigació en el mar Mediterrani.

El vaixell oceanogràfic, peça clau en el sistema multiplataforma de la ICTS SOCIB, és una infraestructura cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Canyes amb cientific@s

A més, amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania, tindràs l’oportunitat de compartir una conversa i una canya al costat d’investigadors i investigadores del SOCIB i IMEDEA (CSIC-UIB). Podràs conèixer què és l’oceanografia, per a què serveix un glider o descobrir quin és el paper dels mars i oceans en el canvi climàtic, en un entorn relaxat i totalment desenfadat.

Monòleg científic

La monologuista i científica Ana Payo oferirà el seu monòleg d’humor ui ciència “Una oceanògrafa de secà”. Ana Payo és oceanògrafa i ambientòloga i més, divulga amb Big Van i milita en la lluita contra el canvi climàtic i la desigualtat de gènere.

Exposició fotogràfica “SOCIB: “El Mediterrània a un clic”

Aquesta exposició, composta d’onze fotografies de gran format, mostra la tasca del SOCIB, una institució pública dedicada a la investigació marina i costanera a través de l’ús de noves tecnologies d’observació.

Totes les activitats són gratuïtes i de lliure d’accés

Per a les cates de vins dirigides, es requereix inscripció prèvia omplint les seves dades en el següent formulari: https://goo.gl/forms/w1U3tfytb6quAZWb2

#NitInvestigadorsIB
#MSCAnight
#EuropeanResearchersNight
#NIGHTspain
#ERN17

¡Te esperamos!

¡Compartir!