Comptatge de H. incrassata al PNMTAC. Autor L. G. Egea

Palma, dilluns 30 d’agost de 2021.- El grup de recerca liderat per la científica de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSICUIBFiona Tomas Nash inicia una campanya al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’arxipèlag de Cabrera per fer un seguiment a l’alga invasora tropical Halimeda incrassata.

La Dra. Fiona Tomas i el seu equip començaran la campanya aquest dilluns 30 d’agost i durant deu dies recolliran mostres i realitzaran seguiments de l’estat de la invasió d’aquesta alga tropical amb l’objectiu d’analitzar quin és l’impacte d’aquesta espècie en els ecosistemes marins i realitzar posteriors estudis d’erradicació.

A més, l’equip de recerca Sistemes, Robòtica i Visionat (SRV) de la Universitat de les Illes Balears complementarà el treball realitzant mapatges d’aquesta espècie mitjançant robots submarins.

Vaixell Elèctric Stenella TrueWorld . Autor: Trueworld

Així mateix, TrueWorld, una organització el principal objectiu de la qual és la divulgació científica per accelerar l’acció climàtica a nivell global, donarà suport a la campanya amb el seu vaixell elèctric solar Stenella. Aquesta embarcació és una estació marítima itinerant que disposa de sensors i instal·lacions per a monitorar l’estat de la biodiversitat marítima en temps real de les Illes Balears.

 

INVAHLI: Un projecte que permetrà analitzar els impactes d’una alga invasora en aigües del Mediterrani

Halimeda incrassata és una alga invasora que s’ha detectat en aigües de Mallorca. Colonitza els fons arenosos i modifica l’hàbitat d’algunes espècies comercials importants, així com les prades marines que són molt valorades per les seves aportacions com a hàbitats de cria i perquè proporcionen aigües clares i protecció costanera.

Per solucionar aquest problema es necessiten dades sòlides de la presència d’aquesta espècie invasora que permetin la detecció precoç i l’erradicació, així com el monitoratge a través del temps i l’espai.

Exemplar de H. incrassata colonitzant una zona del PNMTAC. Autor: Enric Ballesteros

La campanya iniciada per la científica Fiona Tomas Nash s’emmarca dins del projecte INVAHLI que finança la Fundación Biodiversidad (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic). Aquest projecte dirigit per Fiona té com a meta analitzar els efectes de l’alga invasora sobre els ecosistemes marins i estudiar les millors solucions per a aquest gran problema.

El grup de recerca d’ecologia marina de Fiona Tomas Nash retransmetrà l’evolució de la campanya a les xarxes socials mitjançant el compte @TomasNashLab.

¡Compartir!