En l’actualitat les dones troben barreres que dificulten la seva presència al món científic. Aquesta situació suposa un problema no només per a les dones sinó per a la societat, que està perdent la meitat del talent. Aquesta desigualtat es manifesta per exemple en l’elecció dels estudis, segons dades de l’OCDE, només una de cada cinc noies de 15 anys vol dedicar-se a professions tècniques, científiques o a enginyeries. Un altre aspecte a tenir en compte és que quan es puja en la carrera científica la proporció de dones disminueix, tendència comuna en tots els països que formen la Unió Europea, tot i que des de fa diversos anys més del 60% dels títols universitaris i al almenys el 45% dels doctorats els obtenen les dones. El CSIC, conscient d’aquesta situació ha estat pioner a Espanya i va crear el 2002 la Comissió de Dones i Ciència que publica amb regularitat informes sobre la distribució per sexe del personal del CSIC i promou l’ingrés i la promoció de les dones a la institució.

En aquest marc, les Nacions Unides han declarat l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència de les dones i les nenes i contribuir així a tancar la bretxa de gènere que actualment existeix en l’àmbit científic. De fet la quarta prioritat de l’Espai Europeu de Recerca és la Igualtat de Gènere i la inclusió de la dimensió de gènere en els continguts de recerca.

Nombrosos col·lectius i institucions, entre els quals s’inclouen molts centres del CSIC, han respost a la convocatòria de 11defebrero.org. D’aquesta manera, dones i homes que ens dediquem a la investigació, a la docència ia la comunicació científica, ens hem mobilitzat per fer arribar aquest missatge a la societat organitzant més de 200 activitats per tot el territori espanyol.

« A dia d’avui és fonamental la implicació de totes i tots per a fomentar les vocacions científiques entre les nines des de les primeres etapes d’ensenyament. També hem de ser capaços de fer visibles les dones investigadores que han marcat la història de la ciència i detectar i eliminar tots els esculls que dificulten la promoció femenina en la carrera investigadora »

Aquí a Palma, una vintena d’investigadores de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), personal tècnic i divulgador de la Unitat de Cultura Científica del CSIC a les Illes Balears hem organitzat una sessió de “Cites ràpides amb científiques”. Un format dinàmic amb el qual pretenem explicar en primera persona i en tan sols 6 minuts, la nostra relació amb el món científic, els nostres projectes actuals i, en definitiva, donar visibilitat i posar en valor la participació femenina en l’àmbit científic balear.

T’esperem aquest dissabte a les 17:00 a CaixaForum Palma.

No faltis a la cita!

Programa, informació i reserves

El CSIC s’uneix al Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

¡Compartir!